Τι θα χρειαστούμε…

250 γρ. κάστανα, βρασμένα και καθαρισμένα
250 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
250 γρ. ζάχαρη
50 γρ. βούτυρο
1 βανίλια
Πώς θα την φτιάξουμε…
Αφού βράσουμε και καθαρίσουμε τα κάστανα, τα αλέθουμε στο μούλτι.
Βάζουμε το τριμμένο κάστανο σε μία κατσαρόλα μαζί με την κρέμα γάλακτος και την ζάχαρη. Ανακατεύουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά κι αυτό σιγά σιγά πήζει. Μόλις πάρει βράση, το κατεβάζουμε και προσθέτουμε το βούτυρο και την βανίλια. Μ΄ένα πίμερ χτυπάμε την κρέμα για να διαλυθούν τα κομματάκια του κάστανου. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει και την βάζουμε στο ψυγείο.

Τι να προσέξετε…
Χαράξτε τα κάστανα μ΄ένα μαχαίρι και βράστε τα σε αλατισμένο νερό. Είναι πιο εύκολο να τα ξεφλουδίσετε όσο είναι ακόμη βρεγμένα οπότε μην τα βγάλετε όλα μαζί από το νερό. Όταν βγάζετε το εξωτερικό κέλυφος, την ίδια στιγμή να βγάλετε και την εσωτερική φλούδα, όχι αργότερα γιατί θα ταλαιπωρηθείτε.
Αντίθετα, όταν τα αλέσετε καλύτερα να είναι εντελώς στεγνά γιατί αλλιώς γίνονται πάστα που κολλάει στα τοιχώματα και στο μαχαίρι ενώ στεγνά θρυμματίζονται σε μικρά κομμάτια.
Αν θέλετε η κρέμα σας να είναι πιο πηχτή βράστε την σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να έχετε το επιθυμητό για εσάς αποτέλεσμα. Γενικά όμως μ΄αυτήν την υφή απλώνεται εύκολα και είναι κατάλληλη για κάθε συνταγή. Να έχετε υπ΄όψιν σας ότι όσο κρυώνει πήζει λίγο ακόμη. Επίσης όσο περνάει η ώρα σκουραίνει το χρώμα της. 

Όταν κατεβάζω την κρέμα χρησιμοποιώ το πίμερ γιατί μου δίνει μια πιο λαμπικαρισμένη, πιο διάφανη εμφάνιση στην κρέμα και αποφεύγω το μούλτι το οποίο έχω παρατηρήσει ότι μου την θολώνει και της δίνει ένα μουντό χρώμα.
Για να έχετε ένα απόλυτα λείο αποτέλεσμα χωρίς κανένα κομματάκι ή κάποια ελάχιστα ίχνη φλούδας που έχουν μείνει κατά το καθάρισμα, θα πρέπει να περάσετε την κρέμα από σήτα ή σουρωτήρι. Κάτι που δεν κάνω ποτέ, γιατί ίσα ίσα με ξετρελαίνουν αυτά τα μικροσκοπικά βελούδινα κομματάκια κάστανου και ενισχύουν την γεύση της κρέμας.
Το μισό κιλό ακαθάριστα κάστανα μας δίνουν περίπου 350 γρ. καθαρισμένα
Η δοσολογία των υλικών μας δίνει περίπου 2 φλ. κρέμα. Ακριβώς όσο πρέπει για το καλύτερο τσουρέκι κάστανου που έχετε δοκιμάσει!

Φωτογραφίες της εκτέλεσης μπορείτε να βρείτε στο cookeatup.com

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Προηγούμενο άρθροTo Μαγικό Κέικ…που δημιουργεί 3 στρώματα γεύσεων την ώρα που ψήνετε
Επόμενο άρθροΓλυκιά στριφτόπιτα με σιμιγδαλένια κρέμα και μυζήθρα