Κυπριακές ταχινόπιτες

….αυτό το ψωμί το ψήνουμε συνήθως γύρω από τη Σαρακοστή για την απλότητά του, είναι πολύ νόστιμο και πολύ πλούσιο σε γεύση και το ταχίνι το κάνει πολύ μαλακό. Θα πρέπει να το δοκιμάσετε και να μου πείτε πώς σας άρεσε. Είναι εξαιρετικό για πρωινό ή οποιαδήποτε στιγμή με καφέ ή τσάι.

Για αυτό χρειάζεστε

3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι και 2 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό
3 κουταλιές της σούπας σάλτσα ταχίνι
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγιά στιγμιαίας
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

1 φλιτζάνι ταχίνι
1 κουταλιά της σούπας μέλι
ζάχαρη, κανέλα, μελάσα

Εκτέλεση

Μέσα σε ένα μίξερ βάσης με το εξάρτημα του γάντζου ρίχνουμε 3 κουπες αλεύρι αλάτι ζάχαρη μαγία και ξεκινάμε και ανακατεύουμε ταυτόχρονα ρίχνουμε και μισή κούπα ζεστό νερό για το λάδι και ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε το μελι και ξανά ρίχνουμε και το υπόλοιπο νερό μετά από λίγο προσθέτουμε και το ταχίνι και συνεχίζουμε το ζύμωμα έως ότου πάρουμε μία μαλακή κολλώδης ζύμη λαδώνουμε ένα μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και με μία πετσέτα για πίνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο μας μετά την ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με τα χερια

Χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη και φτιάχνω μικρά μπαλάκια και βάζουμε τα δύο μεμβράνη και το τρίτο το ανοίγουμε ελαφρώς με το χέρι και μετά με τον πλάστη σε ένα μεγάλο παραλληλόγραμμο από πάνω ριχνουμε ταχίνι

και την απλώνουμε σε όλο το φύλλο πασπαλίζουμε και με 2 κουταλιες ζάχαρη. Τυλίγουμε σε ένα ρολό το πλάθουμε σε ένα μακρυ κορδόνι περίπου 1 – 1,5 μέτρα

και το χωρίζουμε σε 5 μέρη.


Παίρνουμε κάθε ένα κορδόνι απο τα 5 και το ξαναπλαθουμε σε περίπου 60 εκ

και το τυλίγουμε σε σαλιγκαρι και το παταμε να ανοιξει λίγο με το πλάστη. Βάζουμε τις πίτες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολα.


Κάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα φύλλα στο επόμενο βάζουμε ταχίνι  ζαχαρη και κανέλα και στο άλλο ταχίνι και μελάσα.
Σε ένα ποτήρι βάζουμε 1/4 κουπας νερό , 1/4 κουπας ζαχαρη, 1/4 κούπας ταχίνι και ανακατευουμε και αλειφουμε απο πάνω όλεςτις πίτες
Ψήνουμε στους 190 βαθμούς μέχρι να παρουν ωραίο χρώμα και τις προσέχουμε

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΓαρίδες στην σχάρα με σάλτσα σκόρδου και φρυγανισμένο ψωμί
Επόμενο άρθροΚαλτσόνε Πατάτας