Συστατικά

1 kgr Κρέας μοσχάρι ελια
Ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1 κονσέρβα ψιλοκομμένες ντομάτες
2 κουταλιές της σούπας πουρες ντομάτας
2 φύλλα δάφνης
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
2 φλιτζάνια ζωμό βοδινού ή νερό
11/2 φλιτζάνια κριθαράκι
Αλατοπίπερο
1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
Τριμμένο τυρί κεφαλογραβιέρα

Οδηγίες
Ζεστάνετε το λάδι σε μία κατσαρόλα και τσιγαρίζετε το κρέας σε όλες τις πλευρές για να πάρει χρώμα, σε παρτίδες.
Στην ίδια κατσαρόλα προσθέστε λίγο λάδι και τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια να μαλακώσου προσθέτοντας σκόρδο μετά από ένα λεπτό,
μαγειρεύετε μέχρι να γίνουν διαφανή αλλά όχι καφέ για περίπου 3 λεπτά. Ξύστε την κατσαρόλα κάτω μέρος με το κρασί σto αφού βράσει για να ενσωματώσει όλη τη γεύση στην σάλτσα.

 

Προσθέστε τις ντομάτες, το ντοματοπελτέ, κανέλα, το ζωμό φύλλα δάφνης και το κρέας, ανακατεύετε για να συνδυάσετε και αφήνετε να σιγοβράσει για περίπου 1 ώρα.
Βγάζετε το κρέας σε πιατέλα με τρυπητή κουτάλα. Μετράτε το ζωμό στην κατσαρόλα και προσθέτετε αρκετό νερό ώστε να γίνει 1½ λίτρο ο ζωμός.
Αφήνετε το ζωμό να βράσει και προσθέτετε το κριθαράκι. Βράζετε για 5-6 λεπτά μέχρι να αρχίζει να μαλακώνει, προσθέτοντας λίγο επιπλέον νερό αν χρειαστεί.
Πρέπει να μείνει με αρκετό ζωμό στο τέλος. Αδειάζετε το κριθαράκι σε ταψί (προτιμότερο σε πήλινο ταβά).
Τοποθετείτε το κρέας μέσα στο κριθαράκι χωρίς να το σκεπάσετε και ψήνετε το γιουβέτσι σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά,
μέχρι να ροδίσει από πάνω. Πασπαλίζετε το γιουβέτσι με το τριμμένο τυρί μόλις το βγάλετε από το φούρνο και σερβίρετε.

Προηγούμενο άρθροΣυνταγή για μπουγάτσα του 1968 από μία Ελληνίδα στην Τουρκία
Επόμενο άρθροΧοιρινό με πράσο και μαρούλια σε σάλτσα αυγολέμονο