Κάνει περίπου 5 Πιταράκια

Συστατικά

3 φλιτζάνια απλό αλεύρι

8g στιγμιαία ξηρή μαγιά

1 πρέζα αλάτι

45 ml / 3 κουταλιές της σούπας. ελαιόλαδο

30 ml / 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι (κατά προτίμηση πλήρες γάλα)

260 ml  – 1/5 φλιτζάνια ζεστό νερό (150 ml / 5 φλ. Ζεστό νερό για να αναμιχθεί με τη ζύμη)

Για τη γέμιση:

200 γραμ. φύλλα σπανάκι baby

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

5 ml /  2 κουταλιές της σούπας τουρσί  πιπεριά (προαιρετική)

Φέτα 230γρ 

15 ml / 1 κουταλιά της σούπας. ελαιόλαδο

Αντικολλητικό το τηγάνι ή  ταψί για να μαγειρέψετε τα πιταράκια

Εκτέλεση

Ανακατέψτε περίπου 150 ml ζεστό νερό, μαγιά και αλάτι σε ένα μικρό μπολ, και σκεπάστε σε ζεστό μέρος για 5 λεπτά ή μέχρι να σχηματιστούν φυσαλίδες στην επιφάνεια.


Κοσκινίστε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ. Κάνετε μία λακούβα στη μέση και ρίχνετε το μίγμα ζύμης, νερού και αλατιού, το ελαιόλαδο, το γιαούρτι και το υπόλοιπο ζεστό νερό (περίπου 110 ml ./½ φλιτζανιού). 

Χρησιμοποιώντας το χέρι σας, τραβήξτε το αλεύρι από τις πλευρές και επεξεργαστείτε το μίγμα για να φτιάξετε την ζύμη. 

Ζυμώνουμε σχολαστικά για να σχηματίσουμε μια μαλακή ζύμη. 

Διαχωρίστε τη ζύμη σε 5 κομμάτια, ζυμώστε τα σε μπάλες. 


Τοποθετήστε τις μπάλες σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, καλύψτε με ένα υγρό πανί και αφήστε τα να ξεκουραστούν για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη σε μέγεθος.


  

Ανακατέψτε καλά την φέτα στο μίγμα με το σπανάκι.


Εν τω μεταξύ, ετοιμάστε την γέμιση. 

Κόψτε τα πλυμένα φύλλα σπανακιού . Ζυμώνουμε τα κρεμμύδια, το σπανάκι, το ελαιόλαδο και αν χρησιμοποιείτε κόκκινη πιπεριά (ή νιφάδες κόκκινου πιπεριού) με τα χέρια σας για μερικά λεπτά περίπου – που θα μαλακώσουν τα κρεμμύδια και θα συνδυάσουν τις γεύσεις καλά -. Ανακατέψτε το φέτα να ομογενοποιηθεί καλά.


 Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, πλαθετε κάθε μία από τις μπάλες της ζύμης σε λεπτά και επίπεδα στρογγυλά φύλλα, περίπου 40cm. Πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι καθώς κυλάτε τη ζύμη έτσι ώστε η ζύμη να μην κολλάει. Συνεχίστε μέχρι να επιτύχετε ένα λεπτό φύλλο.


Αναδιπλώστε την αριστερή και τη δεξιά πλευρά της ζύμης με τρόπο ώστε οι άκρες να συναντηθούν στη μέση και να βάλετε το γέμισμα στη μέση.


Στη συνέχεια, διπλώστε τις επάνω και κάτω άκρες πάνω από το γέμισμα, διασφαλίζοντας ότι όλα το γέμισμα καλύπτονται με ασφάλεια.


Διπλώστε την αριστερή και τη δεξιά πλευρά της ζύμης με τρόπο ώστε οι άκρες να συναντηθούν στη μέση. Ρίξτε περίπου 2 ½ κουταλιές σούπας στο μεσαίο τμήμα αυτού του επίπεδου φύλλου.  Πιέστε καλά τις άκρες για να σφραγίσουν. 


Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία για τις υπόλοιπες μπάλες ζύμης.

Βουρτσίστε τη μια πλευρά  με λίγο ελαιόλαδο και τοποθετήστε το στο τηγάνι για να μαγειρέψετε για περίπου 2-3 ​​λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

Ζεσταίνετε ένα ταψί ή ένα αντικολλητικό τηγάνι και βουρτσίστε τη μία πλευρά του  με λίγο ελαιόλαδο και τοποθετήστε το στο τηγάνι για να μαγειρέψετε για περίπου 2-3 ​​λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. 


Βουρτσίστε την άψητη πλευρά με λίγο ελαιόλαδο και στη συνέχεια αναποδογυρίστε. Μαγειρέψτε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Ψήνουμε για περίπου 2-3 ​​λεπτά σε ένα μη κολλητικό τηγάνι, μέχρι να γίνουν χρυσοκίτρινες.

Βουρτσίστε και τις δύο μαγειρεμένες πλευρές  με λίγο ελαιόλαδο – αυτό θα κρατήσει το πιταράκι υγρό. 

Κάντε τα υπόλοιπα κομμάτια με τον ίδιο τρόπο.

Μπορείτε είτε να τα κάνετε ρολο για να σερβιρετε, είτε μπορείτε να κόψετε σε μισά ή τέταρτα.Γιαούρτι θα πάει πολύ καλά δίπλα στα πιταράκια

Προηγούμενο άρθροΥπέροχα σπανακοτυροπιτάκια Θεσσαλίας
Επόμενο άρθροΜπουρεκάκια που πρέπει να δοκιμάσετε