Σαμπούκος η κουφοξυλια

Όπως έχουν δείξει μελέτες τα τελευταία χρόνια, το εκχύλισμα φρούτων βατόμουρου έχει απίστευτες ιδιότητες όσον αφορά την προστασία από τους ιούς.
Δηλαδή, λειτουργεί εμποδίζοντας τον ιό να εισέλθει στο κύτταρο, ενώ ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για να ανταποκριθεί επαρκώς. Λόγω της αντιϊκής του δράσης, το εκχύλισμα φρούτων βατόμουρου εμποδίζει την αναπαραγωγή του ιού, ακόμη και μετά τηνείσοδο του ιού στο κύτταρο και σε διαφορετικά στάδια ιογενούς μόλυνσης.
Το Ζαμπούκο (Sambucus nigra) είναι ένα μικρό μούρο γεμάτο αντιοξειδωτικά που φύεται κυρίως στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική και χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την παρασκευή χυμών και μαρμελάδων.

Πώς λειτουργεί – μηχανισμός δράσης:

Σύμφωνα με μια από τις πιο πρόσφατες μελέτες, που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό επαγγελματικό περιοδικό με τίτλο Journal of Functional Foods, τα συστατικά του καρπού της μαύρης λοβού επιδεικνύουν διαφορετικές θεραπευτικές ιδιότητες στην καταπολέμηση της ιογενούς λοίμωξης της γρίπης.

Αυτές οι θεραπευτικές ιδιότητες είναι άμεσες και έμμεσες:
Απευθείας – αποκλεισμός πρωτεϊνών με τις οποίες «κολλώνται» οι ιοί στο κύτταρο, αλλά και εκείνων των πρωτεϊνών που επιτρέπουν στους ιούς να εισέλθουν στο κύτταρο.
Έμμεση – διέγερση της παραγωγής κυτοκινών, κυτταρικών αγγελιαφόρων, που παίζουν ρόλο στο συντονισμό διαφορετικών τύπων ανοσοκυττάρων για την καλύτερη δυνατή απόκριση στην είσοδο παθογόνων μικροοργανισμών στον οργανισμό.
Λόγω της άμεσης ιδιότητάς του ότι εκδηλώνεται στην πρώιμη φάση της ιογενούς μόλυνσης, το ζαμπουκο μπλοκάρει τις βασικές ιικές πρωτεΐνες που είναι υπεύθυνες για τη σύνδεση με τα κύτταρα, αλλά και για την είσοδο στα κύτταρα ξενιστές.

Μπλοκάροντας τον ιικό κύκλο στα πρώτα στάδια, αυξάνονται οι πιθανότητες διακοπής του ιού.
Το εκχύλισμα φρούτων βατόμουρου λειτουργεί έμμεσα ενεργοποιώντας ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα για την παραγωγή περισσότερων φλεγμονωδών κυτοκινών, επιτρέποντας έτσι μια πιο αποτελεσματική απόκριση στην ιογενή λοίμωξη.

Μελέτες έχουν επιβεβαιώσει την επίδραση της :

Πολυάριθμες μελέτες και αναλύσεις έχουν επιβεβαιώσει τις φαρμακευτικές ιδιότητες της μαύρης σταφίδας και αποκάλυψαν ότι ο καρπός της περιέχει πάνω από 40 ενεργά συστατικά, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, μέταλλα και βιταμίνες, που από κοινού και με επιτυχία καταπολεμούν τις ιογενείς λοιμώξεις.
Πριν από λίγο περισσότερο από 20 χρόνια, πραγματοποιήθηκε μια μελέτη κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης επιδημίας γρίπης στον Παναμά, με στόχο να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα του εκχυλίσματος του κρεμμυδιού στη θεραπεία της γρίπης.
Όλα τα άτομα είχαν γρίπη και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η πρώτη ομάδα έλαβε εκχύλισμα zove και η δεύτερη ένα εικονικό φάρμακο (“ζαχαρούχο νερό”).
Στην ομάδα που έλαβε το εκχύλισμα, η γρίπη διήρκεσε σημαντικά μικρότερη και το 90% των ατόμων είχαν σημαντική βελτίωση στην κατάστασή τους ήδη μετά από 2 έως 3 ημέρες από τη λήψη του εκχυλίσματος.
Αυτό δεν συνέβη σε όσους έλαβαν εικονικό φάρμακο. Το συμπέρασμα ήταν σαφές – το εκχύλισμα βοηθά στη θεραπεία της γρίπης.

Μια συνταγή για μια φυσική θεραπεία :

1ος Τροπος Χρησης
Σε μισό λίτρο μηλόξυδο ή ξίδι βάζετε 15 γραμμάρια φρέσκων λουλουδιών σαμπούκου ή μαύρου σαμπούκου. Αφήστε σε ζεστό μέρος για 2 εβδομάδες.
Στραγγίστε – πάρτε 2 κουταλιές της σούπας με νερό την ημέρα. Χρησιμοποιείται στη θεραπεία παθήσεων των νεφρών, της καρδιάς και του ήπατος, διευκολύνει την απόχρεμψη, θεραπεύει τον πονόλαιμο, την ισχιαλγία και τους ρευματισμούς, καθαρίζει το αίμα από τα δηλητήρια και το στομάχι από τα υπερβολικά οξέα και σκοτώνει ακόμη και τους ισχυρότερους ιούς.

2ος Τροπος Χρησης
Ρίχνουμε 1 κουτ. του γλυκού (αποξηραμένα λουλούδια) σε 1 φλιτζάνι νερό που βράζει για 2-3 λεπτά, έπειτα σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το αφέψημα σκεπασμένο για περίπου 6-7 λεπτά να σταθεί. Σουρώνουμε και πίνουμε 2-3 ποτήρια ημερησίως.

Προφυλαξεις – Παρενέργειες
Για τη χρήση του ζαμπούκου, λόγω του ότι μπορεί να παρουσιαστούν παρενέργειες, επιβάλλεται προσοχή. Τα ανώριμα ή αμαγείρευτα μούρα του ζαμπούκου είναι τοξικά. Μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, εμετούς ή σοβαρή διάρροια. Μόνο τα μούρα χρώματος μπλε ή μαύρου του ζαμπούκου είναι εδώδιμα. Επειδή τα άνθη του ζαμπούκου πιθανόν να έχουν διουρητικές δράσεις χρειάζεται προσοχή όταν χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα με φάρμακα που αυξάνουν τη διούρηση (διουρητικά). Επίσης, οι σκούρες ρώγες του φυτού μπορούν να καταναλωθούν νωπές σε μικρή ποσότητα όταν είναι πλήρως ώριμες, γιατί είναι δηλητηριώδεις όσο είναι άγουρες. Οι καρποί είναι ασφαλείς -αφού μαγειρευτούν- και μπορούν να γίνουν μαρμελάδα, ζελέ, ή σιρόπι.

Προηγούμενο άρθροΑυγοφέτες στο φούρνο
Επόμενο άρθροΚέικ λεμονιού