Σιρόπι Τσουκνίδας

Το καλύτερο φάρμακο για τον καθαρισμό του αίματος
Αυτός ο χυμός κάνει καλό κατά των ρευματισμών και της αρθρίτιδας και αφού οι τσουκνίδες έχουν πολύ σίδηρο τον χρησιμοποιούν και στην καταπολέμηση της αναιμίας. Το πίνουν ακόμα και όσοι έχουν άσθμα και δερματικά προβλήματα.

Πιστεύεται επίσης ότι προλαμβάνει αναπνευστικά και ουροποιητικά προβλήματα, καθώς και την τριχόπτωση.
Δεν χρειάζεται πάντα να το αραιώνετε με νερό, μπορείτε απλώς να το πασπαλίζετε πάνω από τις τηγανίτες σας.

Σας παρουσιάζουμε δύο συνταγές – η μία αρκετά απλή και η άλλη σε συνδυασμό με λεμόνι και μέλι.

Το πιο απλό σιρόπι τσουκνίδας

Χρειάζεστε:
1 κιλό φρέσκα φύλλα τσουκνίδας,
2,5 λίτρα νερό και ζάχαρη (500 g για κάθε 500 ml υγρού).

Εκτέλεση

Πλένουμε και στραγγίζουμε τα φύλλα τσουκνίδας, τα βουτάμε σε νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν σε μέτρια φωτιά για περίπου μία ώρα,
προσθέτοντας βραστό νερό. Σούρωσε, μετά πρόσθεσε τη ζάχαρη και ανακάτεψε μέχρι να λιώσει τελείως.
Ρίξτε το σιρόπι που προκύπτει σε γυάλινα μπουκάλια και κλείστε καλά. (Μπορείτε επίσης να προσθέσετε φύλλα σταφίδας στα φύλλα τσουκνίδας
σε αναλογία 1:1).

Τσουκνίδες, μέλι και λεμόνι

περίπου 400 γραμμάρια φρέσκων φύλλων τσουκνίδας,
χυμό από 6 μεγάλα λεμόνια,
800 γραμμάρια ζάχαρη,
5 γεμάτες κουταλιές μέλι
1 λίτρο φιλτραρισμένο νερό.

Εκτέλεση

Υπάρχει ένα κόλπο αν δεν σας αρέσει η ιδέα της τόσης ζάχαρης. Μπορείτε να το αντικαταστήσετε με μέλι, αλλά μόνο ένα μέρος, ας πούμε 300 gr –
αντικαταστήστε το με 1 κιλό μέλι, αλλά μην το βρασετε και προσθέστε το στο κρύο σιρόπι.
Ο χυμός που λαμβάνεται με αυτόν τον τρόπο έχει μικρότερη διάρκεια ζωής.
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τις τσουκνίδες. Ρίχνουμε νερό σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε ζάχαρη (λέμε μισή καστανή, μισή λευκή).
Βάλτε τα όλα στο μάτι να βρασουν, ανακατεύοντας κατά διαστήματα (όταν πάρει βράση, αφήστε τα να σιγοβράσει για 5 λεπτά).
Εάν εμφανιστεί αφρός στην επιφάνεια, αφαιρέστε τον με ένα κουτάλι.
Τοποθετούμε τις τσουκνίδες σε ένα κεραμικό μπολ και τις καλύπτουμε με σιρόπι ζάχαρης. Σκεπάζουμε με ένα πιάτο και πιέζουμε προς τα κάτω με
ένα πιο βαρύ ποτήρι ή βάζο. Αφήστε το έτσι για 10 λεπτά. Τώρα προσθέτετε χυμό λεμονιού και μέλι.
Στύβουμε το ζουμί με τα χέρια μας και ξεχωρίζουμε τις τσουκνίδες.
Όταν έχετε το σιρόπι, στραγγίστε το από ένα σουρωτήρι αν χρειάζεται και είστε έτοιμοι.
Ρίξτε το σιρόπι σε αποστειρωμένα μπουκάλια, κλείστε και αφήστε το σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.

Φτιάξτε το χυμό ανακατεύοντας ¼ φλιτζάνι σιρόπι με ¾ νερό. Το σιρόπι μπορεί να διαρκέσει 6 μήνες.

Πηγή: Prirodni-lijek.blogspot.com / blog.neum-bih.com

Θυμηθείτε, εάν είστε υπό την επίβλεψη ενός γιατρού για τη διαχείριση οποιωνδήποτε προβλημάτων υγείας ή λαμβάνετε οποιαδήποτε απαιτούμενα φάρμακα, συζητήστε πάντα με το γιατρό σας πριν αλλάξετε την καθημερινή σας διατροφή ή τη ρουτίνα υγείας σας.

Προηγούμενο άρθροXιουνκιάρ μπεγιεντί
Επόμενο άρθροΚεμπάπ στο φούρνο