Στρούντελ σπόρου παπαρούνας

Υλικά

Η οικογένειά μου το λατρεύει, για να είμαι ειλικρινής .
Ζύμη:
400 g μαλακό αλεύρι (T-400)
1 σακούλα ξηρής μαγιάς (ή 1/2 κύβος φρέσκιας μαγιάς)
1 σακούλα μπέικιν πάουντερ
50 g ζάχαρης
1 αυγό
1 ασπράδι
100 g βουτυρο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 λεμόνι (ξύσμα)
125 ml γάλακτος

Γέμιση:
400 γραμμάρια αλεσμένων σπόρων παπαρούνας (χρησιμοποιώ ένα έτοιμο μείγμα αλεσμένων σπόρων παπαρούνας για στρούντελ, 2 συσκευασίες των 200 g)
100 g ζάχαρης
200 ml γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 μεγαλύτερο λεμόνι (ξύσμα)

Για επικάλυψη του Φύλλου : Μαρμελάδα δαμάσκηνου ή όπως επιθυμείτε

1 κρόκος αυγού
1 κουταλιά της σούπας γάλα

Παρασκευή:

1. Ζύμη: Σε ζεστό γάλα, με την προσθήκη ενός κουταλιού του γλυκού ζάχαρη (50 g ζάχαρης), ρίχνουμε ξηρή μαγιά ανακατεύουμε και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί. Βάζουμε αλεύρι στη βανίλια, προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, αλάτι, μπέικιν πάουντερ (προσθέτω τη μαγιά λόγω της καλύτερης δομής της ζύμης) και ξύσμα λεμονιού (προηγουμένως κρατούσε το λεμόνι για 15 λεπτά σε διάλυμα νερό με μαγειρική σόδα)  ανακατεύουμε. Κάντε ένα πηγάδι στη μέση του αλευριού, στη συνέχεια προσθέστε το βουτυρο (το οποίο ήταν σε θερμοκρασία δωματίου), το αυγό, το ασπράδι του αυγού και την παρασκευασμένη μαγιά. Ζυμώνουμε τη ζύμη. Μεταφέρετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε με πολύ λίγο αλεύρι. Όταν η ζύμη γίνει ελαστική και δεν κολλάει στα χέρια σας, σχηματίστε τη σε σχήμα μπάλας
και επιστρέψτε τη στη ζύμη. Καλύψτε τη ζυμη με μία πετσετα και αφήστε τη σε ζεστό μερος για να διπλασιάστει σε όγκο .

2. Γεμιση: Τοποθετήστε την αλεσμένη παπαρούνα σε κατάλληλο μπολ. Προσθέστε ζάχαρη, κανέλα και ξύσμα λεμονιού. Ανακατέψτε. Ρίχνουμε ζεστό γάλα και ανακατεύουμε καλά όλα τα συστατικά.

3. Για να ψήσετε το στρούντελ, ετοιμάστε ένα ταψί. 20εκ x 35εκ. Καλύψτε καλά το ταψί με βούτυρο, μεταφέρετε τη ζημη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και διαιρέστε την σε δύο ίσα μέρη. Πάρτε το πρώτο μισό της ζύμης και ανοιξτε την σε ορθογώνιο σχήμα, πάχους 2-3 mm. Καλύψτε τo φύλλο με δύο γεμάτα κουτάλια μαρμελάδας. Χρησιμοποίησα μαρμελάδα δαμάσκηνου ή μαρμελάδα που σας αρέσει. Απλώστε την μισή γέμιση πάνω από τη μαρμελάδα (βάλτε τη γέμιση στο φύλλο με ένα κουτάλι και στη συνέχεια διανείμετέ το ομοιόμορφα). Τυλίξτε τη ζύμη σε ρολό. Τραβήξτε τη ζύμη μέσα και στα δύο άκρα του ρολού, έτσι ώστε η γέμιση να μην διαρρεύσει. Φτιάξτε και το άλλο με τον ίδιο τρόπο.
4. Μεταφέρετε τα ρολά στον έτοιμο ταψί, καλύψτε τα με ένα πανί κουζίνας και αφήστε τα να φουσκώσουν.
Ενεργοποιήστε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Καλύψτε τα ρολά με ένα μείγμα κρόκων και γάλακτος. Βάζουμε για ψήσιμο.
Εάν είναι απαραίτητο, στο τέλος του ψησίματος, καλύψτε το στρούντελ με ένα αλουμινόχαρτο έτσι ώστε να μην καεί.
Αφαιρέστε το ψημένο στρούντελ (δοκιμάστε το με μια οδοντογλυφίδα για να δείτε αν είναι ψημένο) από το φούρνο, καλύψτε το με μια πετσέτα κουζίνας και αφήστε το να κρυώσει.

Απολαύστε τη φανταστική γεύση!

 

Προηγούμενο άρθροΤυροπιτάκια με ανθότυρο…η συνταγή είναι Σικελιάνικη
Επόμενο άρθροΦανταστικό γλυκό ψυγείου με βελούδινη κρέμα σοκολάτας