Δείτε Επίσης: Σουτζουκάκια…ετσι όπως τα ξέρουμε μαμαδίστικα | Σουτζουκάκια γεμιστά με τυρί

Τα αυθεντικά Σουτζουκάκια Σμυρνέϊκα

Συστατικά

Σάλτσα
2 κουταλιές εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1/2 μικρό κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
1/4 φλιτζάνι ξηρό κόκκινο κρασί
3 φλιτζάνια κονσέρβες ντομάτας (Τοματάκι ΚΥΚΝΟΣ ολόκληρο αποφλοιωμένο σε χυμό ελαφρώς συμπυκνωμένος)
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Αλατοπίπερο
1/2 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι νιφάδες
1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο

Σουντζουκάκια
675 g μοσχαρίσιος κιμάς
1/3 φλιτζάνι χοντροκομμένο λευκό κρεμμύδι
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο λιωμένο
1/4 κουταλάκι του γλυκού μπαχαρικό
1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1/2 κουταλιά της σούπας πάπρικα
1 πρέζα κανέλα
2 1/2 κουταλάκια του γλυκού τριμένο κυμινο
Αλατοπίπερο
1 μικρό αυγό
2 κουταλιές λευκό κρασί
¼ έως 1/2 φλιτζάνι φρυγανιάς
2 κουταλιές εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Οδηγίες

Αλεύρι για πασπάλισμα
Ελαιόλαδο ή άλλο λάδι για το τσιγάρισμα

Ετοιμάστε τη σάλτσα:

Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια μέτρια κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε το σκόρδο και ανακατέψτε. Προσθέστε το κρασί. Κρατήστε τις ντομάτες με το χέρι στο δοχείο και ρίξτε το χυμό τους. Φέρτε το σε βρασμό σε μέτρια φωτιά. Ρίξτε το αλάτι και το πιπέρι, προσθέστε ζάχαρη, μειώστε τη θερμότητα στο χαμηλό και σιγοβράστε μέχρι να λιώσει ελαφρά, περίπου 10 λεπτά. Ανακατέψτε τις νιφάδες πιπεριού και το βούτυρο. Αφήστε την σάλτσα στην άκρη μέχρι να την χρησιμοποιήσουνε. 

Κάντε το σουτζουκάκια:

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μπαχαρικά, το αλάτι και το πιπέρι σε ένα μείγμα. Προσθέστε το αυγό και το κρασί και ζυμώστε καλά για να τα συνδυάσετε. Προσθέστε την τριμμένη φρυγανιά, αρκεί να δώσετε στο μείγμα μια συνεκτικότητα ώστε τα σουτζουκάκια να κρατήσουν το σχήμα τους όταν σχηματιστούν, αλλά όχι πάρα πολύ παχιά ώστε να είναι χοντροκομμένα. Ανακατεύουμε και το ελαιόλαδο. Σκεπάστε και βάλτε στο ψυγείο το μείγμα για 30 έως 60 λεπτά για να σταθεροποιηθεί.
Πάρτε ένα μέγεθος μπάλας του γκολφ ζύμης και σχήματίστε με τα χέρια σας ένα σουτζουκάκι μήκους περίπου 6 εκ. Και πάχους 3 εκ.
Αλευρώστε τα σουτζουκάκια και ζεστάνετε περίπου 1 εκ. Ελαιολάδου σε ένα τηγάνι.

Τσιγαρίζουμε τα σουτζουκάκια:

Μόλις ροδίσουν από τη μια πλευρά, κουνήστε το τηγάνι πέρα ​​δώθε πάνω από τη φωτιά, έτσι ώστε τα σουτζουκάκια να κυλούν μπροστά και πίσω λίγο για να γίνει καφετί από όλες τις πλευρές. Βγάλτε από τη φωτιά.
Τοποθετήστε το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα στρώμα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και ρίξτε τη σάλτσα. Καλύψτε και σιγοβράστε μέχρι τα σουζουκάκια να είναι μαλακά και υγρά, περίπου 30 λεπτά.

Σημειώσεις
Παραλλαγή: Εναλλακτικά, τοποθετήστε τη σουζουκάκια σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί σε ένα στρώμα και ρίξτε τη σάλτσα από πάνω. Ψήνουμε στους 180˚C,  για περίπου 40 λεπτά. Σερβίρετε ζεστό. Τα Σουτζουκάκια πηγαίνουν τέλεια με ριζάκι ή πατάτες πουρέ.

Δείτε Επίσης: Σουτζουκάκια…ετσι όπως τα ξέρουμε μαμαδίστικα | Σουτζουκάκια γεμιστά με τυρί
Προηγούμενο άρθροΓευστική Καρυδόκρεμα από την Κύπρο.
Επόμενο άρθροΤο πιο δροσερό γλυκό για το καλοκαίρι 2020