Τα κουλουράκια της Αρμενισας

Συστατικά

1 1/2 φλιτζάνια ζεστό νερό
2 κουταλάκια του γλυκού ξηρή ενεργή ζύμη
1 κουταλιά σούπας παπαρονοσπορο
2 κουταλάκια αλάτι
220γρ λειωμένο βούτυρο
1/3 φλιτζάνι φυτικό λάδι
6 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό χτυπημένο

Οδηγίες

Ανακατέψτε το ζεστό νερό και τη μαγιά σε ένα μικρό μπολ και αφήστε να αφρίσουν για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και να διαλυθεί η μαγιά.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης, συνδυάστε το παπαρουνόσμπορο και το αλατι.
Ρίξτε μέσα και ανακατέψτε το νερό / μαγια, το λιωμένο βούτυρο και το λάδι. Προσθέστε αργά το αλεύρι, ανακατεύοντας με ένα ξύλινο κουτάλι μέχρι να γίνει πηχτό για να το ζυμωσετε με τα χέρια σας.
Συνεχίστε να αναμιγνύετε / ζυμώνετε τη ζύμη μέχρι να γίνει λεία, μαλακή και εύκαμπτη.


Καλύψτε με μια πετσέτα κουζίνας και αφήστε την να φουσκώσει σε ελαφρώς ζεστό χώρο για 1 1/2 ώρες ή μέχρι να γίνει περίπου διπλάσια σε μέγεθος.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς τοποθετώντας 2-3 ράφια στην μέση του φούρνου.Στρώστε όσα ταψια σας χρειαζονται με χαρτί ψησίματος και αφήστε τα στην άκρη.
Κόψτε μερίδες της ζύμης με ένα μαχαίρι, καλύπτοντας την υπόλοιπη ζύμη. Πλαθετε κάθε τμήμα σε ένα σχοινί μακρύ σε μη αλαευρωμένη επιφάνεια (εναλλακτικά, κοψτε μικρότερα κομμάτια της ζύμης και φτιαξτε τα κουλουρακια ενα ενα). Για να δημιουργήσετε κοτσίδα κόψτε σε τμήματα μήκους 10-12 εκ. διπλώστε κάθε τμήμα για να φέρετε τα άκρα μαζί, πιέζοντας απαλά και έπειτα καντε συστροφή. Για να δημιουργήσετε δαχτυλίδια, κόψτε τα
κομμάτια σε κομμάτια 10 εκ και πιάστε μαζί τα αντίθετα άκρα για να δώσετε έναν κύκλο.
Τοποθετήστε κάθε συστροφή ή δακτύλιο στα ταψιά, τοποθετώντας τα περίπου 2,5 εκ μακρια.

Βουρτσίστε τα κουλουρακια με το χτυπημένο αυγό και στη συνέχεια τοποθετήστε τα ταψια στο φούρνο  (ίσως χρειαστεί να τα ψηθούν σε παρτίδες) για περίπου 30 έως 35 λεπτά, περιστρέφοντας τα ταψια  από μπροστά προς τα πίσω και από πάνω προς τα κάτω στην μέση του ψησίματος.
Είναι έτοιμα όταν είναι χρυσα και τραγανα. Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε να κρυώσουν εντελώς πριν τα σερβίρετε.

ΠΗΓΗ: mission-food.com

 

Προηγούμενο άρθροΥπέροχα τσουρεκάκια βήμα βήμα
Επόμενο άρθροΜαλακά επίπεδα ψωμάκια για όποτε και όπως τα θέλετε