Συστατικά:
1 βάζο φύλλα σταφυλιών, στραγγισμένα
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο, τεμαχισμένα
1 ματσάκι πράσινα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
Πιπέρι και ι λίγο αλάτι 
2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
1 φλιτζάνι ρύζι 
Χυμός από 2 λεμόνια
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο ​​μαϊντανό
3 κουταλιές της σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού μέντα, ψιλοκομμένο
1 κούπα κουκουνάρι
1 φλιτζάνι νερό

Κατευθύνσεις:
Διαχωρίστε προσεκτικά τα φύλλα σταφυλιών. Για να αφαιρέσετε το υπερβολικό αλάτι, τοποθετήστε τα σε ένα μεγάλο μπολ και ρίξτε βραστό νερό πάνω τους για να καλύψετε. Αφήστε τα φύλλα να εμποτιστούν για περίπου δύο ώρες και αλλάξετε το νερό μερικές φορές. Στραγγίστε και ξεπλύνετε μια τελευταία φορά.

Για να τα μαλακώσετε, τα βράζετε σε νερό για περίπου 30 έως 40 λεπτά. Κόψτε τα σκληρά μέρη και αφήστε τα φύλλα να στεγνώσουν.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμαίνετε το 1/2 φλιτζάνι του ελαιολάδου, προσθέστε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το πιπέρι και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά για περίπου δέκα λεπτά ή έως ότου τα κρεμμύδια είναι ημιδιαφανή.
Ανακατέψτε το ρύζι και σοτάρετε για περίπου δύο λεπτά. Συνεχίστε να ανακατεύετε έτσι ώστε το ρύζι να μην καεί. Προσθέστε τα πράσινα κρεμμύδια και ένα φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
Καλύψτε, μειώστε τη φωτιά στο χαμηλό και μαγειρέψτε το ρύζι μέχρι να απορροφηθεί ο ζωμός, περίπου 10 λεπτά περίπου. Το ρύζι δεν θα μαγειρευτεί πλήρως, αλλά θα τελειώσει το μαγείρεμα μέσα στα φύλλα σταφυλιών. Ακολουθώντας αυτή τη μέθοδο, το τελικό προϊόν δεν θα έχει πολτώδη γεύση. 
Μεταφέρετε το ρύζι σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε με το χυμό ενός λεμονιού, μαϊντανό, άνηθο, μέντα, κουκουνάρι και αλάτι και πιπέρι για την γεύση. Μην χρησιμοποιείτε πολύ αλάτι επειδή τα φύλλα σταφυλιών είναι ήδη αλμυρά.
Τοποθετήστε ένα φύλλο σε μια επίπεδη επιφάνεια, με την πλευρά της φλέβας επάνω, γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω. Τοποθετήστε ένα κουταλάκι του γλυκού στο κέντρο του φύλλου, κοντά στο άκρο του στελέχους. Διπλώστε το άκρο του στελέχους πάνω από το γέμισμα, στη συνέχεια διπλώστε και τις δύο πλευρές προς τη μέση και, στη συνέχεια, κυλήστε το φύλλο με το γέμισμα για να σχηματιστεί μια ωραία δέσμη. Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα φύλλα και γεμίστε τα.
Στρώστε κάτω σε μια  κατσαρόλα τα απομεινάρια ή τα σχισμένα φύλλα. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε τα στελέχη που έχουν απομείνει. Τοποθετήστε ντολμαδακια με την ραφή προς τα κάτω, κοντά κοντά. Φτιάξτε δεύτερο στρώμα από πάνω, διατηρώντας την ίδια διαστρωμάτωσης έτσι ώστε το υγρό μαγειρέματος να μπορεί να τα περιβάλλει όλα.
Ανακατέψτε το υπόλοιπο 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο, το υπόλοιπο ζωμό και το χυμό λεμονιού και ρίξτε το πάνω από τα ντολμαδάκια. Το υγρό πρέπει να τα καλύψει. Έχετε ένα φλιτζάνι νερό για να το χρησιμοποιήσετε εάν χρειάζεται περισσότερο νερό  πριν το τέλος του μαγειρέματος. Δεν θέλετε τα ντολμαδάκια σας να στεγνώσουν, αλλά δεν θέλετε και να κολυμπούν σε υγρό.
Για να κρατήσετε τα ντολμαδάκια να μην επιπλέουν στο υγρό, προσθέστε ένα κομμάτι λαδόκολας από πάνω και βάλτε ένα πιάτο.
Καλύψτε την κατσαρόλα  και σιγοβράστε για περίπου μία ώρα, ή μέχρι τα φύλλα να είναι τρυφερά και το μεγαλύτερο μέρος του υγρού να έχει απορροφηθεί.
Αφαιρέστε τα σε ένα δοχείο και αφήστε τα να κρυώσουν. Με άλλα λόγια, μην τους αφήνετε να παραμείνουν σε υγρό, επειδή το γέμισμα θα γίνει άχυρο. Μερικοί άνθρωποι αγαπούν τα ντολμαδάκια μαγειρεμένα με επιπλέον γεύση λεμονιού. Θα έλεγα ότι χρησιμοποιείτε χυμό λεμονιού και όχι λεμόνι. Μην αφήνετε τα φύλλα σταφυλιών να κάθονται σε υγρό που έχει φέτες λεμονιού , επειδή θα απορροφήσουν την πικρή γεύση που προέρχεται από τον πυρήνα του λεμονιού.
Τα ντολμαδάικια γεμισμένα με ρύζι σερβίρονται κρύα.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΛαχανοντολμάδες με σάλτσα ντομάτας
Επόμενο άρθροΚοτόπουλο με σάλτσα από πιπεριές και μπαχαρικά