ΤΡΑΧΑΝΟΠΙΤΑ:

Αυτή η παραδοσιακή συνταγή από την Καρδίτσα είναι μια υγιεινή και εύκολη επιλογή για όσους αγαπούν τα γλυκά. Χρησιμοποιώντας καλαμποκάλευρο ως βάση και στρώση γλυκού τραχανά, δημιουργείται ένα μοναδικό γευστικό αποτέλεσμα.

Τι μου άρεσε:

  • Η χρήση υγιεινών υλικών, όπως καλαμποκάλευρο και γλυκός τραχανάς.
  • Η ευκολία στην παρασκευή.

  • Η αυθεντική Καρδιτσιώτικη γεύση.
  • Η ιδανική ισορροπία γλυκιάς και αλμυρής γεύσης.

Συνολικά, πρόκειται για μια εξαιρετική συνταγή που συνδυάζει γεύση, υγεία και παράδοση. Σας την προτείνω ανεπιφύλακτα!

Σημείωση:

  • Ο γλυκός τραχανάς ονομάζεται και σταρένιος σε κάποιες περιοχές.
  • Μπορείτε να βρείτε γλυκό τραχανά σε παντοπωλεία ή online.

ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΓΜΑ ΤΡΑΧΑΝΑ: 

– 1,1/2 κούπα τραχανά γλυκό
– 1 κούπα γάλα
– αλάτι, νερό,
-2 αυγά,
– 2 ή 3 κουταλάκια σούπας ζάχαρη (προαιρετικά).
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΡΩΣΗ:
-3 κούπες καλαμποκάλευρο
– 1,1/2 κούπα γάλα (ή νερό)
– αλάτι
– τυρί φέτα
– λάδι βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε τον τραχανά σε 5-6 κούπες νερό και όταν χυλώσει ρίχνουμε το γάλα (1 κούπα).
Οταν πάρει βράση το κλείνουμε. Καλύτερα θα ήταν να βάλουμε τώρα 1-2 κουτάλια σούπας κορν φλάουρ για να γίνει πιο κρεμμώδες το μείγμα μας..Χτυπάμε 2 αυγά και τα ενσωματώνουμε. Αν το θέλουμε λίγο γλυκό προσθέτουμε
2-3 κουταλιές ζάχαρη.

Βουτυρώνουμε το ταψί μας.
Κάνουμε χυλό με το καλαμποκάλευρο και το το γάλα 1,1/2 κούπα (ή το νερό), με λίγο αλάτι.
Απλώνουμε στο ταψί μας τον χυλό και πάνω του απλώνουμε το μίγμα του τραχανά. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τριμμένη φέτα. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.
Οταν το ξεκολλάει στις άκρες του ταψιού είναι έτοιμο.

ΠΗΓΗ: Οικοτεχνία Παραδοσιακόν

Προηγούμενο άρθροΤραχανόσουπα
Επόμενο άρθροΡεβιθάτο Γλύκισμα