Κέικ Καρύδας με γκαζοζα

Υλικά:

1 φλυτζάνι Ηλιέλαιο
1 με 1½ φλυτζάνι ζάχαρη λευκή κρυσταλλική ανάλογα πόσο γλυκό το θέλουμε
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 λεμόνι
1 φλυτζάνι Τριμμένη καρύδα + για την επικάλυψη
1 φλυτζάνι Χυμό πορτοκάλι – 2 πορτοκάλια μεγάλα
1 γκαζόζα 250 ml – ακριβείας να είναι τα 250 ml στην γκαζόζα *** – βάλαμε γκαζόζα γεράνι
500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του – 1 συσκευασία
30 γραμ. μαρμελάδα κίτρινη – 2 κουτ. σούπας
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180ο C στις αντιστάσεις . Στον κάδο του μίξερ, χτυπώ σε δυνατή ταχύτητα το φυτικό λάδι, μαζί με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσει. Κοσκινίζω το αλεύρι με σίτα, μέσα σε λεκάνη, παίρνω το ξύσμα από το πορτοκάλι, & το λεμόνι, το ρίχνω στον κάδο, στύβω τα πορτοκάλια, τα σουρώνω, χαμηλώνω την ταχύτητα στο μίξερ, και σιγά σιγά, προσθέτω, τον χυμό τους στον κάδο, συνεχίζω με την καρύδα, κλείνω το μίξερ, προσθέτω την γκαζόζα, το αλάτι, και το κοσκινισμένο αλεύρι, σταδιακά.

Ανακατεύω να ενωθούν η σε χαμηλή ταχύτητα, με τον γάντζο του μίξερ, η με σπάτουλα, μεταφέρω το μείγμα, σε φόρμα σιλικόνης, και ψήνω για 50 λεπτά έως 1 ώρα, δοκιμάζω με το μαχαίρι, αν βγει καθαρό, το κέικ έχει ψηθεί.

Έχω διαλύσει στο μεταξύ, την μαρμελάδα, κίτρινη κατά προτίμηση, ( έβαλα ροδάκινο) μέσα σε 2 κουτ. σ. νερό, και μόλις κρυώσει το κέικ, ξεφορμάρω σε πιατέλα, περνάω στην επιφάνεια, με την βοήθεια πινέλου, την μαρμελάδα, και τέλος διακοσμώ , πασπαλίζοντας το κέικ με την καρύδα.
Σημείωση:
Η μαρμελάδα, βοηθάει να κολλήσει η καρύδα πάνω στο κέικ, και δίνει έξτρα γεύση.

H Συνταγη είναι της κας Matula Giasirani

Προηγούμενο άρθροΜπισκοτογλύκό σε 5 λεπτά 🤩🤩🤩
Επόμενο άρθροΤυρόπιτα με φύλλο αέρος