Υλικά
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
· 1λίτρο γάλα
· ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
· ½ κούπα κορν φλαουρ
· 1 βανίλια
· 2 αυγά
· 1 κούπα ζάχαρη
· 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο πλάκα
Για το σιρόπι
- 400 γρ. νερό
- 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.σ. μέλι
- φλούδες από 1 λεμόνι
Για τη βάση
- 400 γρ. τσουρέκι (περίπου 10 φέτες)
Για την επικάλυψη:
· Σαντιγύ 1 φακελάκι garni +1 κούπα γάλα για το χτύπημα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το μισό γάλα. Ρίχνουμε τη ζάχαρη στην κατσαρόλα και τη βανίλια και το αφήνουμε να βράσει. Σε ένα μπολ βάζουμε το υπόλοιπο κρύο γάλα το αλεύρι, το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε με σύρμα. Μόλις πάρει βράζει το μίγμα της κατσαρόλας ρίχνουμε το κρύο μίγμα και αυτό μέσα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα δυο αυγά και τις δυο κουταλιές βούτυρο. Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ και τη σκεπάζουμε με μία μεμβράνη φροντίζοντας να ακουμπάει πάνω στην κρέμα και αφήνουμε να κρυώσει
Για το σιρόπι
- Σε μία κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι και τις φλούδες λεμονιού.
- Ανακατεύουμε και περιμένουμε να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις λιώσει αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για τη βάση
· Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160oC στον αέρα.
- Κόβουμε το τσουρέκι σε φετες, και το απλώνουμε σε ένα ταψί 25×32 εκ., σε όλη του την επιφάνεια.
- Ψήνουμε για 20 λεπτά.
- Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και όπως είναι καυτή η βάση για το εκμέκ, ρίχνουμε από πάνω το κρύο σιρόπι με τη βοήθεια μιας κουτάλας, σιγά σιγά, φροντίζοντας το σιρόπι να πάει παντού.
- Το τσουρέκι με το ψήσιμο θα μαζέψει, αλλά με το που ρίξουμε το κρύο σιρόπι θα ανοίξει πάλι.
- Το αφήνουμε μισή ώρα να τραβήξει το σιρόπι.
Μόλις κρυώσει ρίχνουμε την κρύα κρέμα και τέλος την σαντιγή και ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!
Ευχαριστούμε την Χριστίνα Χαραλαμπίδου