Γαλακτομπουρεκάκια

Αυτά τα γαλακτομπουρεκάκια είναι μια αποκάλυψη γεύσης! Η τραγανή κρούστα αγκαλιάζει την αφράτη κρέμα και το σιρόπι δίνει την τέλεια πινελιά γλυκύτητας.

Μου άρεσαν πολύ:

  • Το ατομικό μέγεθος: Ιδανικό για να απολαμβάνεις ένα γλυκό χωρίς τύψεις!
  • Η τραγανή κρούστα: Φτιαγμένη με φύλλο κρούστας, ψήνεται τέλεια και μένει τραγανή.
  • Η αφράτη κρέμα: Πλούσια σε γεύση, με βανίλια και λεμόνι, λιώνει στο στόμα.
  • Το σιρόπι: Αρωματισμένο με κανέλα και λεμόνι, δίνει την τέλεια ισορροπία γλυκύτητας.

Συνιστώ ανεπιφύλακτα αυτή τη συνταγή! Είναι εύκολη, γρήγορη και πάντα πετυχαίνει.

Εδώ μερικές επιπλέον συμβουλές:

  • Χρησιμοποιήστε φρέσκο φύλλο κρούστας για καλύτερα αποτελέσματα.
  • Φροντίστε η κρέμα να είναι πυκνή για να μην μουλιάσει το φύλλο.
  • Σιροπιάστε τα γαλακτομπουρεκάκια όταν είναι ζεστά για να απορροφήσουν το σιρόπι.

Υλικά

Για το Σιρόπι:

  • 3 φλιτζάνια ζεστό νερό
  • 4 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1-2 ξυλάκια κανέλας
  • ½ λεμόνι

Για την Κρέμα:

  • 1 λίτρο γάλα
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 5 κρόκοι αυγών
  • 160 γρ. ζάχαρη
  • 170 γρ. χοντρό σιμιγδάλι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 1-2 βανίλιες

Για τα Φύλλα:

  • 250 γρ. βούτυρο
  • Νερό για ψέκασμα

Επιπλέον:

  • Κρύο σιρόπι
  • Ζεστό γλυκό

Εκτέλεση:

Για το Σιρόπι:

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα και το λεμόνι.
  2. Φέρνουμε σε βρασμό και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Για την Κρέμα:

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το αλάτι και χτυπάμε καλά.

Ρίχνουμε σιγά σιγά το ζεστό γάλα στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς.

Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει η κρέμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και τις βανίλιες και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο.

Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει, σκεπάζοντας την επιφάνειά της με μεμβράνη.

Για τα Γαλακτομπουρεκάκια:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Λιώνουμε το βούτυρο.

Βουτυρώνουμε τα φορμάκια για μαφινς.

Κόβουμε τα φύλλα κρούστας σε τετράγωνα κομμάτια, λίγο μεγαλύτερα από τη διάμετρο των φορμαρίων.

Βάζουμε 2-3 φύλλα σε κάθε φορμάκι, βουτυρώνοντας τα ενδιάμεσα.

Γεμίζουμε τα φορμάκια με την κρέμα, αφήνοντας περίπου 1 cm κενό από το χείλος.

Διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων προς τα πάνω, δημιουργώντας ένα κάλυμμα.

Ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα γαλακτομπουρεκάκια.

Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν.

Σιροπιάζουμε τα γαλακτομπουρεκάκια με κρύο σιρόπι και αφήνουμε να απορροφήσουν.

Σερβίρουμε ζεστά ή κρύα, γαρνιρισμένα με ζεστό γλυκό.

Συμβουλές:

  • Μπορείτε να προσθέσετε στην κρέμα ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού.
  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε το χοντρό σιμιγδάλι με ψιλό σιμιγδάλι.

Η συνταγή είναι του Γιώργου Ζώλη και η εκτέλεση της κας Μαίρη Αναστασοπούλου

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Τρίγωνα γαλακτομπουρεκάκια

Υλικά

Για σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

Για τα φύλλα κρουστας
1 πακέτο φύλλα ζύμη
3/4 φλιτζανιού λιωμένο γκι ή βούτυρο
τριμμένο φιστίκι Αιγίνης για διακόσμηση

Για την κρέμα:(Η κρέμα θέλει καλό σιμιγδάλι και φρέσκα-ολόφρεσκα αυγά.)
2+1/2 κούπες γάλα φρέσκο πλήρες
1/2 κούπας σιμιγδάλι ψιλό
1/2 κούπας ζάχαρη
4 αυγά
3 βανίλιες(προαιρετικά βάζουμε ξύσμα λεμονιού ή ό,τι άλλα εσπεριδοειδή αγαπάμε)
50 γρ.βούτυρο

Εκτέλεση

Για το σιρόπι
1 Βράζουμε τη ζάχαρη και το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε
και μετά συνεχίζουμε το βράσιμο για 2 λεπτά.

Για την κρέμα
Το μυστικό μιας αφράτης κρέμας είναι οπωσδήποτε να χτυπήσουμε τα ασπράδια μαρέγκα σφιχτή και μετά χτυπώντας να προσθέτουμε τους κρόκους έναν έναν.
Αυτό είναι το πρώτο βήμα στην κρέμα.
Αφού τελειώσαμε με τ’αυγά,βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα το γάλα με τη ζάχαρη και το αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να ζεστάνει.
Ρίχνουμε το σιμιγδάλι ,σα βροχή,που σημαίνει όχι μεμιάς,ανακατεύοντας συνέχεια.Αφήνουμε τη κρέμα να δέσει,χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα με ξύλινη σπάτουλα και αποσύρουμε όταν αρχίσει να κάνει φουσκάλες.
Μακριά από τη φωτια ρίχνουμε το βούτυρο και τις βανίλιες(ξανά ανακάτεμα!).
Αφού αυτά γίνουν, έρχεται η ώρα των αυγών,τα οποία προσθέτουμε σιγά σιγά..Όταν πάει κι αυτό θα έχουμε μια αφράτη μυρωδάτη κρεμα να αχνίζει,την οποία θα αφήσουμε να περιμένει ώσπου να ετοιμάσουμε τα φύλλα,χωρίς να ξεχνάμε να την ανακατεύουμε κάθε τόσο για να μην κανει κρούστα.

Για τα φύλλα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
Απλώνουμε όλα τα φύλλα μαζι και κόβουμε τη ζύμη με τη βοήθεια ενός χάρακα σε τετράγωνα πλάτους 5 εκ. Διπλώστε σε τρίγωνα.
Αλείφουμε ένα ταψί με λιωμένο γκι και τοποθετούμε τρίγωνα. Αλείψτε το πάνω μέρος των τριγώνων με βούτυρο.
Τελειώνετε όλη τη ζύμη με τον ίδιο τρόπο.
Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε από το φούρνο και όσο είναι ζεστό
περιχύνουμε ζεστό σιρόπι. Αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά.
Ανοίγουμε κάθε τρίγωνο από τη μέση και γεμίζουμε με ένα κουταλάκι κρέμα και διακοσμούμε με φιστίκια Αιγίνης και σερβίρουμε.

Τρίγωνα γαλακτομπουρεκάκια

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΚατσικάκι μπούτι μαριναρισμένο στο φούρνο με baby πατάτες
Επόμενο άρθροΣιροπιαστό Γλυκό “Μπαμπάς”