Λαχανοντολμάδες

Μμμμμ, λαχανοντολμάδες με κουκουνάρι και άνηθο! Μόνο η σκέψη τους μου ανοίγει την όρεξη!

Ας δούμε τι κάνει αυτό το πιάτο τόσο ξεχωριστό:

Η γέμιση:

  • Το κουκουνάρι προσθέτει μια υπέροχη, τραγανή υφή και μια λεπτή, ξηρή γεύση που ταιριάζει τέλεια με το λάχανο.
  • Ο άνηθος χαρίζει μια δροσερή, αρωματική νότα που ισορροπεί την πλούσια γεύση του ρυζιού και του κιμά.

Το λάχανο:

  • Τα ζουμερά, τρυφερά φύλλα λάχανου αγκαλιάζουν τη γέμιση και δημιουργούν ένα αχνιστό, γευστικό πακέτο.
  • Η ελαφριά ξινή γεύση του λάχανου δίνει μια ωραία αντίθεση στην πλούσια γεύση της γέμισης.

Η σάλτσα:

  • Η σάλτσα λεμονιού δίνει μια δροσερή, λεμονάτη πινελιά στο πιάτο.
  • Ο άνηθος και ο μαιντανος προσθέτουν μια επιπλέον αρωματική νότα.

Υλικά:

1 λάχανο
500 γρ. κιμάς αναμεικτός
3 κ.σ. κουκουνάρι
1 ντομάτα τριμμένη
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ασπράδι αυγού
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
1/4 φλιτζάνι γάλα
1 φλιτζάνι ρύζι γλασέ

Για το αυγολέμονο:

3 κ.σ. κορν φλάουρ
2 φλιτζάνια ζωμό από τους λαχανοντολμάδες
3 κρόκοι αυγών
Χυμός από 1 λεμόνι
1 κ.σ. βούτυρο

Εκτέλεση:

Για τους λαχανοντολμάδες:

Κόβουμε το κοτσάνι από το λάχανο και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει.
Αφήνουμε το λάχανο να βράσει για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φύλλα.
Αφαιρούμε προσεκτικά τα φύλλα από το λάχανο, ένα προς ένα.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τον κιμά, το κουκουνάρι, την τριμμένη ντομάτα, το κρεμμύδι, τον άνηθο, τον μαϊντανό, το ασπράδι αυγού, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Βάζουμε 1-2 κουταλιές της σούπας από τη γέμιση σε κάθε φύλλο λάχανου και τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό.
Στον πάτο της κατσαρόλας, τοποθετούμε ροδέλες κρεμμυδιού, καρότο, τα κοτσάνια από τον άνηθο και φύλλα λάχανου.
Αραδιάζουμε τους λαχανοντολμάδες στην κατσαρόλα, σφιχτά ο ένας δίπλα στον άλλον.
Ρίχνουμε enough νερό ή ζωμό για να τους καλύψει.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 45-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι λαχανοντολμάδες.

Για το αυγολέμονο:

Σε ένα μπολ, διαλύουμε το κορν φλάουρ σε λίγο ζωμό από τους λαχανοντολμάδες.
Χτυπάμε τους κρόκους αυγών με το χυμό λεμονιού.
Προσθέτουμε σιγά σιγά τον ζωμό από τους λαχανοντολμάδες στο μείγμα του κορν φλάουρ, ανακατεύοντας συνεχώς.
Ρίχνουμε το μείγμα του κορν φλάουρ στην κατσαρόλα με τους λαχανοντολμάδες και ανακουνουμε απαλά.
Σε ένα τηγάνι, λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αυγολέμονο.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το αυγολέμονο να σιγοβράσει για 2-3 λεπτά, μέχρι να πήξει.
Περιχύνουμε τους λαχανοντολμάδες με το αυγολέμονο και σιγοβράζουμε για 1-2 λεπτά ακόμα.

Η Συνταγή είναι της κας Katerina Sergi

Προηγούμενο άρθροΑφράτα ψωμάκια με αλλαντικά και τυριά
Επόμενο άρθροΠικάντικοι κεφτέδες κοτόπουλου εν ριπή οφθαλμού