Μελιτζανοπιτάκια

Τα μελιτζανοπιτάκια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Είναι τραγανά εξωτερικά, ζουμερά εσωτερικά και έχουν μια πλούσια γεύση που συνδυάζει τα αρώματα της μελιτζάνας, του  τυριού και του ελαιολάδου.

Τα μελιτζανοπιτάκια μπορούν να σερβιριστούν ως ορεκτικό, μεσημεριανό ή βραδινό φαγητό. Είναι ιδανική επιλογή για γιορτές και περιστάσεις, καθώς είναι ένα πιάτο που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους.

Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να φτιάξετε τα πιο νόστιμα μελιτζανοπιτάκια:

  • Επιλέξτε ζουμερές μελιτζάνες.
  • Μην παραψήσετε τις μελιτζάνες στη φωτιά, διαφορετικά θα γίνουν νερουλές.
  • Χρησιμοποιήστε πλούσια σε γεύση τυρί, όπως φέτα ή κασέρι.
  • Προσθέστε τα αγαπημένα σας μυρωδικά, όπως ρίγανη, θυμάρι ή βασιλικό.

Μια παραλλαγή των μελιτζανοπιτάκια είναι τα νηστίσιμα μελιτζανοπιτάκια. Σε αυτή την περίπτωση, η γέμιση δεν περιέχει τυρί, αλλά μπορεί να προστεθούν άλλα νηστίσιμα υλικά, όπως μανιτάρια, ρεβίθια ή φακές.

Τα μελιτζανοπιτάκια είναι ένα πεντανόστιμο και θρεπτικό πιάτο που αξίζει να δοκιμάσετε. Είναι ένα πιάτο που θα σας μείνει αξέχαστο!

Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας
4 μελιτζάνες
1 κουπα τριμμένο ρεγγάτο
2 αυγά
πιπέρι, αλάτι
3/4 ανθότυρο
1 πακέτο φύλλο κρούστας

Εκτέλεση

Για τά μελιτζανοπιτάκια,πλένω τις μελιτζάνες και τής κόβω πολύ μικρά κομματάκια
Τις σοτάρω με ελάχιστο ελαιόλαδο μεταφερω σε ένα μπολ, και προσθέτω τριμμένο ρεγγάτο.
Στη συνέχεια προσθέτω δύο αυγά πιπέρι, αλάτι και προσθέτω και τρία τέταρτα ανθότυρο.
Ανακατεύω να ενωθούν τα υλικά..🌹 Ανοίγω το φύλλο κρούστας ένα – ένα φύλλο το διπλώνο στα δύο λαδώνω και προσθέτω δύο κουταλιές από το μίγμα

τυλίγω και ψήνω μέχρι να πάρουν αυτό το Χρυσό χρώμα

Η Συνταγή ειναι της κας Katerina Xoimpou

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Δείτε Επίσης: Πεντανόστιμο σπετσοφάι με μελιτζάνες και πιπεριές! | Μελιτζάνες στο φούρνο ογκρατέν

Η Συνταγή από το Μπαχάρι και Κανέλα

Μελιτζανοπιτάκια

Μελιτζανοπιτάκια

Υλικά

1 κιλό μελιτζάνες
3 μεγάλα κρεμμύδια
Λάδι
Ρύζι 1 & 1/2 φλιτζάνι καφέ, προετοιμασμενο σε λίγο νερό
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες και αφαιρούμε όλη τη φλούδα.
Κόβουμε την κάθε μελιτζάνα μικρά κιβακια και τα βάζουμε σε αλατισμένο νερό για να μη μαυρίσουν.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
Βάζουμε στην κατσαρόλα μισή κούπα νερό και ρίχνουμε το κρεμμύδι να βράσει μέχρι να σωθεί το νερό. Όταν σωθεί το νερό ρίχνουμε μια κούπα ή και λιγότερο λάδι και ανακατεύουμε να μαραθεί, όχι να τσιγαριστεί,το κρεμμύδι.
Έχουμε εν το μεταξύ στραγγίσει τις μελιτζάνες και όταν μαραθεί το κρεμμύδι τις ρίχνουμε και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά. Αποφεύγουμε να ρίξουμε νερό εκτός και αν νομίζουμε ότι χρειάζεται άλλο λίγο. Αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά.
Σε 10′ ρίχνουμε το αλάτι, το ρύζι (στραγγισμένο από νερό) και λίγο πριν κατεβάσουμε το φαγητό ρίχνουμε και το πιπέρι (χωρίς τσιγκουνιές)
(Δεν θα βράσει εντελώς γιατί θα ψηθεί στο φούρνο)
Τα πιατάκια
Χρειάζεται 1 κούπα λάδι, 2 κουταλιές σούπας (ένα για το λάδι και ένα για τη γέμιση), μαχαίρι χωρίς πριονάκια, ταψί στρωμένο με αντικολλητικο χαρτί με ελάχιστη επάλειψη λαδιού.
Απλώνουμε το φύλλο και κόβουμε με το μαχαίρι στα 4.
Το ραντίζουμε με λάδι, παίρνουμε το ένα τέταρτο.

Διπλώνουμε τις άκρες ώστε να έχουμε τριπλό φύλλο στη μέση.
Ραντίζουμε με λάδι, απλώνουμε αραιά στην περιοχή του τριπλού φύλλο μια κουταλιά γέμιση.
Διπλώνουμε τις μακριές πλευρές για να κλείσει σαν σε φάκελο τη γέμιση,τυλίγουμε σε κρουασάν και τοποθετούμε στο ταψί.
Όταν τελειώσουν, περνάνε ελαφρά με πινέλο λάδι στο κάθε πιατάκι και ραντίζουμε με νερό.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου πάνω κάτω μέχρι να ροδίσει καλά!!!!!
Συνταγή.  Παρασκευή Μανωλά

Δείτε Επίσης: Πεντανόστιμο σπετσοφάι με μελιτζάνες και πιπεριές! | Μελιτζάνες στο φούρνο ογκρατέν

Η Συνταγή από το Μπαχάρι και Κανέλα