Πορτοκαλόπιτα

Η πορτοκαλόπιτα είναι ένα νόστιμο και δροσερό γλυκό που έχει την απολαυστική γεύση του φρέσκου πορτοκαλιού. Η αφράτη ζύμη που δημιουργεί το ψιλοκομμένο φύλλο συνδυάζεται άψογα με το γεμάτο άρωμα και γεύση πορτοκαλιού, δημιουργώντας ένα ιδανικό επιδόρπιο ή σνακ για κάθε στιγμή της ημέρας. Είναι ένα γλυκό που μπορεί να απολαυστεί τόσο στην καθημερινότητα όσο και σε ειδικές περιστάσεις. Απολαύστε μια φρέσκια και αρωματική πορτοκαλόπιτα! 🍊🥧😋

Αρώματα που ξυπνούν μνήμες: Το ζεστό άρωμα του πορτοκαλιού αγκαλιάζει τις αισθήσεις, φέρνοντας στο νου εικόνες από ανθισμένα δέντρα και ξέγνοιαστες παιδικές στιγμές.

Γεύσεις που αιχμαλωτίζουν: Η τραγανή κρούστα, παντρεμένη με την αφράτη κρέμα και το ζουμερό πορτοκάλι, δημιουργούν μια γευστική πανδαισία που αγγίζει κάθε γωνιά του ουρανίσκου.

Μια ιστορία γεμάτη παράδοση: Η πορτοκαλόπιτα, με ρίζες βαθιά στην ελληνική κουλτούρα, αποτελεί αγαπημένη επιλογή για κάθε περίσταση, από οικογενειακές συγκεντρώσεις μέχρι γιορτινά τραπέζια.

Υλικά:

1 πακέτο φύλλο κρούστας (450 γρ.) 4 αυγά
200 γρ. γιαούρτι 0% ή 2% λιπαρά
250 γρ. βούτυρο τύπου Lurpak ή μαργαρίνη
λιωμένο αλλά όχι ζεστό.
1 φακελάκι μπέικιν (20 γρ.)
3/4 κούπας (περίπου 180 με 200
γρ. ζάχαρη
1 βανίλια
ξύσμα δύο πορτοκαλιών
Υλικά για το σιρόπι:
Μετράμε με ένα μεγάλο ποτήρι του
νερού
3 ποτήρια ζάχαρη
4 1/2 ποτήρια νερό
φλούδα και χυμό 2 πορτοκαλιών χυμό 1/2 λεμονιού
1 βανίλια

Εκτέλεση:

Με ένα ψαλίδι κόβω σε λωρίδες το φύλλο.
Τα ξεχωρίζω καλά να μην είναι κολλημένα μεταξύ τους σε ένα ταψί μεγάλο.
Αν τα αφήσω να στεγνώσουν κιόλας δύο ωρίτσες ακόμα καλύτερα.
Σε ένα μπολ χτυπάω με σύρμα το βούτυρο με τη ζάχαρη,ρίχνω και τα αυγά και όλα τα υπόλοιπα να γίνουν μια κρέμα.
Προσθέτω τα κομμένα φύλλα λίγα λίγα ανακατεύοντας κάθε φορά μέχρι να ρουφήξουν όλη την κρέμα.
Αδειάζω το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψάκι
25×35 και ψήνω στους 180 για 35 λεπτά περίπου να ροδοκοκκινίσει καλά,πάνω και κάτω.
Εντωμεταξύ βράζω το σιρόπι 8-10 λεπτά περίπου και στο τέλος ρίχνω τη βανίλια.
Σιροπιάζω το καυτό γλυκό με καυτό σιρόπι.
Θα το ρουφήξει όλο και θα είναι όσο πρέπει.
Αν θέλουμε παραπάνω σιρόπι φτιάχνουμε μισή δόση παραπάνω.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

H συνταγή είναι της ελενη τσιουκανη

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Πορτοκαλόπιτα με Φύλλο Κανταΐφι

Πορτοκαλόπιτα με Φύλλο Κανταΐφι

Η Συνταγή είναι του Pastry chef Stratos Petrou

Υλικά

Για το Σιρόπι
325 γρ Ζάχαρη Κρυσταλλική
345 γρ Χυμό Πορτοκάλι
210 γρ Νερό
Φλούδα από Μισό Πορτοκάλι
1/2 Κουτ γλυκού Κανέλα Σκόνη
1 Ξυλάκι Κανέλα

Για την Πορτοκαλόπιτα
450 γρ Φύλλο Κανταΐφι
1 κουτί Ζαχαρούχο Γάλα
4 Αυγά
200 γρ Ηλιέλαιο
60 γρ Βούτυρο Λιωμένο
1 Βανίλια
400 γρ Γιαούρτι 2% Στραγγιστό
Ξύσμα από 3 Πορτοκάλια
25 γρ Μπέΐκιν Παουντερ

Εκτέλεση

Ξεκινάμε εύκολα και γρήγορα να φτιάξουμε αυτή την υπέροχη πορτοκαλόπιτα ρίχνοντας σ ένα μεγάλο μπολ τα αβγά το ζαχαρούχο γάλα το ηλιέλαιο και το λιωμένο βούτυρο και τα χτυπάμε πολύ καλά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το γιαούρτι την βανίλια το μπέικιν και το ξύσμα από τα πορτοκάλια και τα ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε έναν ωραίο χυλό.
Εχουμε βγάλει τον κανταιφι αρκετές ώρες να ξεραθεί εντελώς και το προσθέτετε στο μείγμα σε τέσσερις δόσεις θρυματιζοντας το με τα χέρια μας.

Όπως είπαμε το κανταΐφι το προσθέτουμε σε τέσσερις δόσεις ώστε κάθε φορά να ανακατεύουμε και να πηγαίνει παντού το μείγμα.
Αφού εχουμε ενσωματωσει το κανταΐφι μέσα το μείγμα το αδειάζουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι με διαστάσεις 34χ24 και το απλώνουμε ομοιόμορφα και το βαζουμε
σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά και τσεκαρουμε μένα μαχαιράκι να βγαίνει καθαρό

Πριν ξεκινήσουμε την πορτοκαλόπιτα έχουμε ετοιμάσει το σιρόπι διότι θέλουμε να είναι κρύο το σιρόπι
Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και τα βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 8 λεπτά από τη στιγμή του βρασμού
Ετοιμη πορτοκαλόπιτα μας όπως βλέπετε έχει αποκτήσει ένα υπέροχο χρυσοκίτρινο χρώμα έτσι όπως είναι ζεστή την κόβουμε με ένα μαχαιράκι σε κομμάτια και
τη σιροπιάζω με το κρύο σιρόπι την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και να τραβήξει όλο το σιρόπι

Προηγούμενο άρθροΧοιρινές Μπριζόλες: Συμπόσιο Γεύσεων σε Μία Μπουκιά
Επόμενο άρθροΠένες αλά κρεμ: Η απόλυτη συνταγή για ένα γρήγορο και νόστιμο γεύμα