Σιμιγδαλένια πορτοκαλόπιτα με καρύδα

Υλικά:

Σιμιγδαλένια πίτα (ΤΑΨΙ 20*20 εκ.)
Ζύμη:
2 μεγάλα αυγά
80 γρ ζάχαρη
120 ml φυτικό λάδι
120 ml χυμό πορτοκαλιού
100 γρ σιμιγδάλι (1/2 φλιτζάνι)
80 γρ αλεύρι
45 γρ νιφάδες καρύδας (1/2 φλιτζάνι)
5 γρ μπέικιν πάουντερ

Για εμποτισμό:
100 γρ ζάχαρη
120 ml νερο

Εκτέλεση

Πρέπει να ψήσετε την πίτα στους 180°C για 30…35 λεπτά.

Ολα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, συμπεριλαμβανομένης της προθέρμανσης στους 180°
Ανακατεύουμε ξηρά υλικά αλεύρι μπέικιν πάουντερ καρύδας νιφάδε και σιμιγδάλι και τα ανακατεύω καλά και αφήνω στην άκρη, Στύβω 120 ml χυμό από το πορτοκάλι – από ένα μεγάλο πορτοκάλι.

Έχω ένα ταψί διαστάσεων 20×20 εκ., το στρώνω με λαδόκολλα , χωρίζω τα ασπράδια από τους κρόκους προσεκτικά ώστε μέρος του κίτρινου ιστού να μην αναμειχθεί με τ ασπράδια, ρίχνω τα ασπράδια σε ένα καθαρό και στεγνό μπολ, προσθέτω μια πρέζα αλάτι και χτυπάω να γίνει ένας αφρός, τώρα προσθέτω ζάχαρη λίγο λίγο και χτυπάμε μέχρι να σφίξουν
Χτυπάμε τους κρόκους, ρίχνουμε σταδιακά το βούτυρο και το χυμό πορτοκαλιού, ξυπνάμε, ανακατεύουμε τα στεγνά υλικά με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν, στο τέλος ανακατεύουμε τα χτυπημένα ασπράδια(μαρεγκα), ρίχνουμε τη ζύμη στο ταψί πλάθουμε και
ισιώνουμε, ψήνουμε στους 180° 30-35 λεπτά

Σε αυτό το διάστημα Πρέπει να φτιαξετε το σιρόπι ώστε να έχει χρόνο να κρυώσει, ανακατέψτε 100 γραμμάρια ζάχαρη και 120 ml
νερό, βράστε και αφήστε το να κρυώσει , ελέγξτε την ετοιμότητα της πίτας με μια οδοντογλυφίδα, πρέπει να βγει χωρίς υπολείμματα ωμής ζύμης, τρυπήστε τη ζεστή πίτα σε πολλά σημεία με μια οδοντογλυφίδα και μουλιάστε τη σε σιρόπι όταν
τροφοδοτήσει το σιρόπι από πάνω, διακοσμήστε με τρίμματα καρύδας και όταν η πίτα έχει κρυώσει τελείως, μπορείτε να την κόψετε σε κομμάτια αφράτη ζουμερή Λιώνει στο στόμα σας την επόμενη μέρα οι γεύσεις του πορτοκαλιού θα είναι πιο έντονες
και η πίτα θα γίνει ακόμα πιο νόστιμη

Рецепты Шобутинской Ольги

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Πορτοκαλόπιτα με γιαούρτι

Υλικά

450 γρ. Φύλλο Κρούστας
250 γρ Ηλιέλαιο
250 γρ. Ζάχαρη
6 γρ. Βανιλίνη
2 τεμ. Πορτοκάλι Το Ξύσμα μόνο
150 γρ. Μαρμελάδα Πορτοκάλι Με Κομματάκια
4 τεμ. Αυγά Χτυπημένα
500 γρ. Γιαούρτι Στραγγιστό
200 γρ. Κρέμα Γάλακτος
20 γρ. Μπέικιν Πάουντερ

Για το σιρόπι
1 1/2 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
1/2 κούπα χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
1 ξύλο κανέλας ή 1/2 κ.γ κανέλα σκόνη (εγώ βάζω και τα 2!)
φλούδα πορτοκαλιού
1 κ.γ χυμό λεμονιού
1 βανίλια

Βήματα

Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε ταψί ρηχό 40×26 εκ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ºC στον αέρα ή στους 180ºC στις αντιστάσεις.
Ανοίγουμε το φύλλο και το χωρίζουμε. Αφήνουμε για 10′ να ξεραθεί. Το κόβουμε σε μικρά κομματάκια με μαχαίρι ή με τα χέρια.
Αν έχετε χρόνο αφήστε τη ζάχαρη για λίγη ώρα μέσα στα υγρά. Έτσι θα λιώσει πιο σωστά και θα έχει πιο ωραίο καραμέλωμα στο ψήσιμο.

Βάζουμε σε μπολ το λάδι, τη ζάχαρη,τη βανίλια, το ξύσμα, τη μαρμελάδα, τα αβγά, την κρέμα και το γιαούρτι.
Με σύρμα τα ανακατεύουμε να γίνουν χυλός. Τέλος προσθέτουμε το baking. Ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε τα σπασμένα ξερά φύλλα, λίγα λίγα κάθε φορά στο υγρό μείγμα, φροντίζοντας να βρέχονται καλά όλα τα κομμάτια φύλλου.
Αυτό είναι απαραίτητο γιατί αλλιώς κολλάνε τα φύλλα μεταξύ τους σχηματίζοντας μπάλα, με αποτέλεσμα να μην ψήνονται και να μην σιροπιάζονται καλά. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε λίγα λίγα τα κομματιασμένα φύλλα, μέχρι όλα μαζί να γίνουν μια μάζα σαν τον χυλό του κέικ, χωρίς να σχηματίζονται μπάλες κολλημένων φύλλων.

Αν όμως συμβεί αυτό με το πιρούνι τις διαλύουμε. Αφήνουμε να σταθεί το μείγμα για 10′, να ποτίσουν καλά τα φύλλα.
Αδειάζουμε σε λεπτή στρώση και ψήνουμε για 30′ περίπου να σταθεροποιηθεί και να ροδίσει ελαφρά ή επιφάνεια, κάνοντας μια ελαφριά κρούστα.

Εντωμεταξύ βράζω όλα τα υλικά για το σιρόπι 5 λεπτά εκτός από τη βανίλια την οποία τη ρίχνω στο τέλος.

Όπως την βγάζουμε καυτή, την περιχύνουμε σιγά σιγά με το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά και να ρουφήξει το σιρόπι.