Να τρως φρούτα και λαχανικά, γράφουμε παντού, μια από τις βασικές εντολές της σωστής διατροφής, η οποία σχετίζεται με την επίτευξη της μακροζωίας.
Τις δύο αυτές κατηγορίες τροφίμων συνθέτουν συστατικά που μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης παθήσεων που μπορούν να αποβούν μοιραίες για την υγεία. Εστιάζουμε στα φρούτα και ειδικότερα σε 3 είδη που φημίζονται ιδιαίτερα για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Τι σημαίνει αυτό; προστατεύουν τα κύτταρα από την οξείδωση, αποτρέποντας το εκφυλισμό τους και συνεπώς την εμφάνιση του καρκίνου και την εμφάνιση ελεύθερων ριζών που τα φθείρουν, αφήνοντάς μας εκτεθειμένες στα δεινά της γήρανσης.
Μούρα
Εδώ έχεις ποικιλία. Διαλέγεις και παίρνεις. Φράουλες, σμέουρα, μύρτιλα, άσπρα μούρα, μαύρα μούρα, όλα τα είδη του φρούτου αυτού είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, την κατηγορία εκείνη των αντιοξειδωτικών που μειώνει δραστικά τις φλεγμονές στο σώμα. Φρόντισε να καταναλώνεις 3-5 μερίδες εβδομαδιαίως.
Αβοκάντο
Μπορεί να του φέρεσαι σα να ‘ναι λαχανικό, αλλά το αβοκάντο γεννήθηκε φρουτάκι και μάλιστα πλήρες βιταμινών, όπως C, K, B, E και A. Πιο ειδικά, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως τα καροτενοειδή, η λουτεϊνη και η ζεαξανθίνη. Παράλληλα, πρόκειται για τροφή που περιέχει φυτικές ίνες και καλά λιπαρά, αλλά και κάλιο, όσο και η μπανάνα.Τα έχει όλα και συμφέρει, κοινώς.
Δαμάσκηνο
Άλλο ένα πεντανόστιμο φρούτο το οποίο μπορείς να απολαύσεις φρέσκο ή αποξηραμένο. Φημίζεται για τη δράση του κατά της δυσκολιότητας, ωστόσο, δε μένει εκεί. Το δαμάσκηνο είναι μία ακόμα φυσική τροφή με ισχυρή αντιοξειδωτική σύσταση, οπότε μην το αγνοείς όταν το βλέπεις διαθέσιμο στον πάγκο.