Υλικά
1 Πακέτο σφολιάτα (2 φύλλα)
Ζαμπόν καπνιστό
Τυρί γκούντα
1 κεσεδάκι τυρί άλειμμα
2 αυγά
Γάλα
Βιτάμ
Εκτέλεση
Αλείφουμε τη βάση του αντικολλητικού ταψιού μας με το βιτάμ (με τα δάχτυλα είναι ευκολότερη η διαδικασία). Τοποθετούμε το ένα φύλλο και προσπαθούμε πιέζοντας τις άκρες του να σηκωθούν γύρω γύρω στο ταψί. Στρώνουμε μία σειρά τυρί πάνω του και πάνω από το τυρί μια σειρά ζαμπόν. Δεύτερη σειρά τυρί και δεύτερη σειρά ζαμπόν.
Πάνω του – εδώ κι εκεί – αφήνουμε πινελιές από το τυρί άλειμμα … είπαμε παχουλή κι αλήτισσα … από Δευτέρα δίαιτα. Τα σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτα και πιέζουμε γύρω γύρω τις άκρες του να ενωθούν με τις σηκωμένες του άλλου κι έτσι να φακελώσουμε την πίτα φυλακίζοντας τα υλικά. Χαράζουμε το πάνω φύλλο σε κομμάτια αλλά προσέχουμε το μαχαίρι να μην φτάσει (όχι στο κόκκαλο) στο άλλο φύλλο.
Ανακατεύουμε τα αυγά με το γάλα και περιχύνουμε την πίτα από πάνω. Πριν με ένα πιρούνι τρυπάμε το πάνω φύλλο σφολιάτα για να μην φουσκώσει κατά το ψήσιμο (δεν θα το αποφύγετε αλλά δεν θα είναι τόσο έντονο). Σηκώνουμε το ταψί και με κυκλικές-ρυθμικές κινήσεις μπαλέτου φροντίζουμε να πάει παντού το μείγμα με το αυγόγαλα και να ρουφήξει όσο το δυνατόν πιο πολύ εσωτερικά.
Δεν τρέχει κάτι αν μείνει ποσότητα πάνω του. Τοποθετούμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 200° πάνω-κάτω στην αρχή, κάτω-αερόθερμο στη συνέχεια και αερόθερμο στο τέλος. Για πόση ώρα; Με το μάτι … το καλύτερο ρολόι του κόσμου. Εμένα μου βγήκε ολόκληρη από το ταψί στο ξύλο κοπής σαν μια μεγάλη ατομική … παχουλή παχουλή.
Είναι (βγήκε) απίστευτη γευστικά.
Καλή επιτυχία
H Συνταγή/φωτό είναι του κου Manos J. Paterakis