Τα γεμιστά στην νηστίσιμη εκδοχή τους δεν υστερουν σε γεύση! Γεμίζουμε ζουμερές ντομάτες, πιπεριές με ένα αρωματικό μείγμα ρυζιού, μυρωδικών και λαχανικών, δημιουργώντας ένα χορταστικό και πεντανόστιμο γεύμα

Υλικά

10 ντομάτες
2 μελιτζάνες
3 πιπεριές
18 κσ. ρύζι Καρολίνα
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1/2 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
1/2 κουτί χυμό ντομάτας
1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
λίγη ρίγανη
λίγη πάπρικα γλυκιά
2-3 πατάτες κομμένες
λίγες μαύρες σταφίδες
αλάτι πιπέρι
λίγη ζάχαρη

Εκτέλεση

Πλένουμε τα λαχανικά μας και τους βγάζουμε την σάρκα τους, αφού κόψουμε πρώτα τα καπάκια τους. Αλατίζουμε λίγο και ρίχνουμε στο εσωτερικό τους και λίγη ζάχαρη. Λιώνουμε το εσωτερικό από τις ντομάτες και το κρατάμε στην άκρη. Ψιλοκόβουμε την εσωτερική ψίχα από τις μελιτζάνες και την ρίχνουμε σε κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι.

Τα σωτάρουμε με λίγο λάδι και προσθέτουμε διαδοχικά το φρέσκο κρεμμυδάκι, το σκόρδο και αφού σωταρισθουν, ρίχνουμε την λιωμένη ντομάτα, τον χυμό ντομάτας, την πάπρικα, το αλάτι και πιπέρι, λίγη ζάχαρη και αφήνουμε να βράσει λίγο η σάλτσα. Έπειτα ρίχνουμε και το ρύζι πλυμένο, το υπόλοιπο λάδι και αφήνουμε να τραβήξει λίγο και να δέσει το μίγμα. Προσέχουμε να μην είναι ούτε πολύ αραιό ούτε σφιχτό. Προς το τέλος ρίχνουμε τον δυόσμο, τις σταφίδες, την ρίγανη. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε στο αλάτι.

Όταν είναι έτοιμο το μίγμα, γεμίζουμε ένα ένα τα λαχανικά μας και τα σκεπάζουμε με τα καπάκια τους. Τα βάζουμε σε μεγάλο ταψί και ενδιάμεσα τοποθετούμε τις πατάτες, στις οποίες έχουμε ρίξει από πριν αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και πάπρικα.
Ρίχνουμε και 1/3 του ποτηριού νεράκι, λίγο ακόμα λαδάκι και βάζουμε τα γεμιστά μας στο φούρνο στους 190- 200 βαθμούς να ψηθούν, μέχρι να ροδίσουν καλά, να μαλακώσουν και να μελώσουν οι πατάτες.
Γίνονται υπέροχα! Τρώγονται και ζεστά και κρύα.

H συνταγή είναι της κας Δεληγιάννη Κατερίνα