Επειδή είναι η εποχή των δαμάσκηνων, σκέφτηκα ότι θα ήταν σημαντικό να ετοιμάσω αυτό το εξαιρετικά αφράτο και εύκολο στην παρασκευή γλυκό.
Υλικά για ταψί 20*35 εκ.
Σας συμβουλεύω το βούτυρο, τα αυγά και το γάλα να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Για τη ζύμη:
Κρόκοι αυγών – 5, μια πρέζα αλάτι
Ζάχαρη – 100 g
Βούτυρο – 130 g
Γάλα – 250 ml
Αλεύρι – 300 g
Μπέικιν πάουντερ – 12-15 g
Για τη γέμιση:
Φρέσκα δαμάσκηνα με κουκούτσι – 700-800 g
Ζάχαρη – 2-3 κουταλιές της σούπας
Ζάχαρη βανίλιας – 10 g
Κανέλα – 1/2 κουταλάκι του γλυκού.
Για τη μαρέγκα:
Ασπράδια αυγών – 5, μια πρέζα αλάτι
Χυμός λεμονιού – 1 κουταλάκι του γλυκού.
ζάχαρη άχνη – 200 g
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη γέμιση:
Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τη ζάχαρη βανίλιας και την κανέλα. Πλένουμε τα δαμάσκηνα, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα κόβουμε
στη μέση και, αν χρειάζεται, τα μεταφέρουμε σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν τα υγρά.
Προσθέστε το μείγμα της ζάχαρης στα δαμάσκηνα και ανακατέψτε απαλά. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη:
Κρόκοι αυγών, αλάτι, ζάχαρη και βούτυρο. θα αρχίσουμε να χτυπάμε το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει.
Προσθέστε το γάλα, το κοσκινισμένο αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ σε αυτό το μείγμα και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν (δουλέψτε με ένα σύρμα). Η ζύμη πρέπει να είναι σαν παχύρρευστη κρέμα γάλακτος.
Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα ταψί στρωμένο με περγαμηνή και ισιώνετε.
Τοποθετήστε τα δαμάσκηνα πάνω από τη ζύμη, πιέζοντάς τα ελαφρά μέσα στη ζύμη.
Βάζουμε το κέικ στο φούρνο για περίπου 35 λεπτά. Όσο περνάει η ώρα μειώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150 βαθμούς.
Ετοιμάζουμε τη μαρέγκα:
Αλατίζουμε τα ασπράδια και αρχίζουμε να χτυπάμε. Προσθέστε χυμό λεμονιού. Προσθέστε τη ζάχαρη άχνη σε δόσεις και χτυπήστε μέχρι
να σφίξει. Απλώνουμε τη μαρέγκα στο κέικ και την απλώνουμε. Μπορείτε να φτιάξετε ένα μοτίβο. Συνεχίζουμε να ψήνουμε το κέικ για άλλα 20 λεπτά.
H συνταγή είναι της κας Erika Oszuszki