Εύκολο και νόστιμο πατατόψωμο
Υλικά
Ζύμη
2 ποτήρια ζεστό γάλα – 400 ml
1 συσκευασία έτοιμη μαγιά – 10 γραμμάρια
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη – 15 γραμμάρια
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι -8 γραμμάρια
2 κουταλιές λάδι – 20 ml
4 φλιτζάνια αλεύρι – 480 γραμμάρια
Γέμιση
5 πατάτες
1 λίτρο νερού
Μισό ποτήρι γάλα – 100 ml
1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί τσένταρ – 200 γραμμάρια
1 πρέζα αλάτι
Για επάλειψη
1 κρόκος αυγού
1 κουταλιά της σούπας φυτικό λάδι
Σουσάμι και μαύρο κύμινο
μέγεθος φλιτζανιού = 200 ml
Εκτέλεση
Ρίχνουμε σ ένα μεγάλο μπολ το γάλα χλιαρό,τη ζάχαρη, τη μαγιά και ανακατεύουμε λίγο με το σύρμα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι ζυμώνουμε λίγο και ρίχνουμε το λάδι.
Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή που να μη κολλάει στα χέρια μας.
Σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά.
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε μικρά κομματάκια τα ρίχνουμε στη κατσαρόλα ρίχνουμε και 1 λίτρο νερό και βράζουμε για 20 λεπτά.
Τις βάζουμε σ ένα μπολ και τις λιώνουμε με το εργαλείο του πουρέ η μ ένα πιρούνι. Προσθέτουμε το γάλα, το τυρί, το αλάτι και ανακατεύουμε.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη. Χωρίζουμε στα 3 και τον πουρέ της πατάτας.
Παίρνουμε το ένα κομμάτι ζύμης και το ανοίγουμε με τα δάχτυλα μας τοποθετούμε πάνω τον πουρέ της πατάτας και κλείνουμε τη ζύμη σαν πουγκί δημιουργώντας μια μπάλα .
Πατάμε με τα δάχτυλά μας τη ζύμη ώστε να γίνει από μπάλα επίπεδη.
Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί μας και τοποθετούμε τη ζύμη και την ανοίγουμε κι άλλο. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 25 λεπτά.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα αλλά 2 κομμάτια ζύμης.
Χτυπάμε το αυγό με το λάδι και αλείφουμε την πρώτη ζύμη.Βουλιάζουμε τα δάχτυλα μας στη ζύμη ώστε ν ανοίξουν τρύπες.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαύρο κύμινο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ° C βαθμούς για 20 λεπτά.
Eίναι τόσο αφράτο και μαλακό που θα το απολαύσετε!!!!!!!!
Καλή επιτυχία
Subscribe fro more delicious recipes here