Η Συνταγή είναι του Pastry Chef Stratos Petrou

Υλικά

Για το Προζύμι
250 γρ Χλιαρό Νερό
210 γρ Νωπή Μαγιά
60 γρ Ζάχαρη κρυσταλλική
150 γρ Αλεύρι Δυνατό

Για τους Άρτους
3850 γρ Αλεύρι Δυνατό
180 γρ Νάμα Γλυκό κόκκινο Κρασί
840 γρ Ζάχαρη κρυσταλλική
1 κουτ σούπας Αλάτι
20 γρ Γλυκάνισο Τριμμένο
10 γρ Κανέλα Σκόνη
5 Δάκρυα Μαστίχας Χίου Τριμμένα
1 κουτ γλυκού Μοσχοκάρυδο
1/2 κουτ γλυκού Γαρύφαλλο Σκόνη
6 Βανίλιες
420 γρ Ελαιόλαδο
1230 γρ Χλιαρό Νερό

Για Πασπάλισμα Άχνη ζάχαρη

Για Γυάλισμα
Λιωμένο Μέλι με 1 κουτ γλυκού Ανθόνερο

Εκτέλεση

Ξεκινάμε αυτή την πανεύκολη συνταγή ρίχνοντας σε μία μεγάλη λεκάνη την νωπή μαγιά, την οποία της σπαμε με τα χέρια
μας. Στη συνέχεια προσθέτουμε το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη και τέλος το αλεύρι ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε έναν ομοιογενές χυλό.
Σκεπάζουμε μεμβράνη και πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον να φουσκώσει για μισή ώρα.
Μετά τη μισή ώρα έχει φουσκώσει το προζύμι.

Πάμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία να φτιάξουμε τους άρτους μας. Στη συνέχεια σε μία ακόμη μεγαλύτερη λεκάνη διότι θα φτιάξουμε πέντε άρτους προσθέτουμε το αλεύρι, το γλυκό κρασί, τη ζάχαρη, τις βανίλιες και τα μυρωδικά και τα ανακατεύουμε πολύ
καλά ώστε να πάνε παντού.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το προζύμι που φτιάξαμε, το ελαιόλαδο και ξεκινάμε να ζυμώνουμε ρίχνοντας σιγά-σιγά και το νερό μέχρι να έχουμε μία ομοιογενή ζύμη.

Τη ζύμη καλό είναι να τη ζυμώσουμε για τουλάχιστον 5 με 10 λεπτάκια με το χέρι, διότι όσο περισσότερο τη ζυμώνουμε, τόσο πιο αφράτη θα γίνουν οι άρτοι μας.
Στη συνέχεια σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον να διπλασιαστεί σε όγκο για τουλάχιστον μμι με δύο ώρες. Πατάμε ελαφρώς με το χέρι ώστε να φύγει ο αέρας και στη συνέχεια την χωρίζουμε σε πέντε ίσα μέρη των 1450 περίπου γραμμαρίων.
Τοποθετούμε τον κάθε άρτο στο στρογγυλό τσέρκι των 24 cm. Εάν δεν έχετε τσέρκι μπορείτε και σε ταψάκι. Φτιάξτε βέβαια την κάθε ζύμη σε μπαλίτσα πριν την τοποθετήσετε στο τσέρκι. Αφήνουμε τους άρτους μέσα στα τσέρκι για τουλάχιστον μισή ώρα να φουσκώσουν και ξεκινάμε σιγά-σιγά να ψηνουμε στους 170° για τουλάχιστον 35 με 40 λεπτά.
Αυτό φυσικά εξαρτάται και από τον κάθε φούρνο. Έτοιμη ψημένη οι άρτοι μας.
Πραγματικά μοσχοβολάει όλο το σπίτι. Όσο για το γυάλισμα που βλέπετε όταν βγουν από το φούρνο, έτσι όπως είναι καυτή, τους αλείφομε λίγο λιωμένο μέλι και ανθόνερο. Βασικά αυτό είναι προαιρετικό. Αφού κρυώσουν τους πασπαλίζουμε με ζάχαρη ή άχνη εάν θέλετε
και είμαστε έτοιμοι να τους πάμε στην εκκλησία.