Τα σουτζουκάκια με ρύζι αυτά τα μικρά, αρωματικά κεφτεδάκια, πνιγμένα σε μια πλούσια, κόκκινη σάλτσα ντομάτας και συνοδευόμενα από αφράτο ρύζι, αποτελούν έναν μοναδικό συνδυασμό γεύσεων και αρωμάτων
Υλικά:
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο ελιά
1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
2 σκελίδες σκόρδο (τριμμένες)
2 φέτες ψωμί ψίχα ψωμιού
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο
Αλεύρι για το πανάρισμα
1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
2 κουτάλια σούπας πελτές ντομάτας
4-5 κόκκους μπαχάρι
Νερό όσο χρειάζεται
Φύλλα δάφνης (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, το ψωμί, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Πλάθουμε μικρές οβαλ μπάλες από τον κιμά και τις περναμε από το αλεύρι.
Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε τα σουτζουκάκια μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε επιπλέον ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τον πελτέ, το μπαχάρι, τα φύλλα δάφνης και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε νερό μέχρι να καλύψουν τα σουτζουκάκια, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 30-40 λεπτά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια με τη σάλτσα τους, συνοδευόμενα από ρύζι ή πατάτες.
Συνταγή Gogo Samiou η εκτέλεση/φωτό της κας Ειρήνη Σταματέλλη