Συστατικά

Για το κέικ
2.5 κούπες Αλεύρι
2 κουταλιές κορν φλαουρ
1,5 κουταλιές της σούπας μπεικιν παουντερ
3 αυγά
1 κουταλιά της σούπας βανίλια
1,5 κουταλιού της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
1 3/4 κουπας Ζάχαρη
1/4 κουπας λάδι καρύδας
1/2 κουπας ελαιόλαδο
1 κουπα χυμός πορτοκαλιού (φρέσκος)
2 κουταλιές της σούπας γάλα
1 κουπα τριμμένη καρύδα, χωρίς ζάχαρη, και επιπλέον για γαρνιτούρα
προαιρετικά: Φέτες πορτοκαλιού για γαρνίρισμα
Για το γλασσο πορτοκάλι καραμέλας
Ζάχαρη 3/4 κούπας
1/4 κούπας νερό
1/4 καστανή ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλιά της σούπας χυμό πορτοκαλιού
1/4 κούπας κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι σούπας άχνη ζάχαρη                                                                (Κούπα περίπου 200 – 250 ml)

Εκτέλεση
Για το κέικ
Προθερμάνετε το φούρνο στους 185 βαθμούς
Σε ένα μεσαίο μπολ, κοσκινίστε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν και το κορν φλαουρ.
Σε ένα άλλο μπολ, χτυπήστε τα αυγά με εκχύλισμα βανίλιας και το ξύσμα πορτοκαλιού. Προσθέστε τη ζάχαρη, τα λάδια και το χυμό πορτοκαλιού και ανακατέψτε καλά.
Ανακατέψτε αργά το μείγμα αλευριού. Προσθέστε το γάλα για να μαλακώσει, χωρίς ανάμιξη.
Ανακατέψτε απαλά την καρύδα.
Ρίξτε το χτύπημα σε μια καλά βουτυρωμένη φόρμα για κεικ. Ψήνετε για 30-40 λεπτά σε ένα ράφι που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το κεντρικό ράφι.

Για το πορτοκάλι γλάσσο καραμέλας
Σε μέτρια υψηλή φωτιά, σιγοβράζετε τη ζάχαρη, και το νερό μέχρι να αρχίσει να πυκνώνει. Μειώστε τη φωτιά σε μέτρια χαμηλή, και στη συνέχεια προσθέστε ξύσμα πορτοκαλιού και το χυμό πορτοκαλιού.
Ανακατεύετε την καστανή ζάχαρη και τη κρέμα γάλακτος και σιγοβράστε για άλλα 2 λεπτά.


Σιγοβράστε μερικές από τις φέτες πορτοκαλιού στο σιρόπι για ένα λεπτό για να πάρει γεύση η σάλτσα και στη συνέχεια αφαιρέστε τα γρήγορα πριν διαλυθούν.


Αφαιρέστε το γλασο από τη φωτιά. Προσθέστε τη σκόνη ζάχαρης με ένα κόσκινο. Ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθεί και πήξει. Εάν είναι απαραίτητο, προσθέστε μια άλλη κουταλιά της σούπας σκόνης για να δέσει καλύτερα.
Λάβετε υπόψη ότι το πήζει περισσότερο καθώς κρυώνει.
Αφήνεται να κρυώσει για 10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου πριν το ρίξετε πάνω από το κέικ.
Αφού το κέικ κρυώσει αρκετά, αναποδογυρίστε σε μια πιατέλα/ Τοποθετήστε τις φέτες πορτοκαλιού γύρω από το κέικ και ρίξτε το γλάσσο παντού.

Πασπαλίστε με τριμμένη καρύδα

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΤο επιδόρπιο με τα 3 χρώματα και τις 3 διαφορετικές υφές
Επόμενο άρθροΜπισκοτένιες μπουκίτσες με ψημένο αυγογλάσο…σε δύο παραλλαγές