Παραδοσιακές Δίπλες

Συνταγή από τη Mari Glasgow

Υλικά για 20-30 κομμάτια εξαρτάται από τα σχήματά τους:

Για τη ζύμη 👇:
*****************
500 g κοσκινισμένο απλό αλεύρι
5 μεγάλα αυγά, κατά προτίμηση ελεύθερης βοσκής
θερμοκρασία δωματίου
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
(ή ξύσμα πορτοκαλιού 🍊)
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. Σόδα ψησίματος
1/4 κουτ. Αλάτι
Για το σιρόπι 👇:
******************
400 γραμμάρια ζάχαρης
600 ml νερό
150 g σιρόπι γλυκόζης (προαιρετικά)
400 g μέλι 🍯
Το μισό πορτοκάλι 🍊
Τέταρτη του λεμονιού 🍋
1 ραβδί κανέλας
5-6 ολόκληρα γαρίφαλα
Για τηγάνισμα 👇:
*************
Μια καλή ποσότητα ελαίου σπόρων.
Για μερίδες 👇:
****************
Μερικά θρυμματισμένα καρύδια
Σκόνη κανέλας

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ :
****************************

1-Προετοιμάστε όλα τα ξηρά συστατικά προσθέτοντας κοσκινισμένο αλεύρι / κοσκινισμένo μπεικιν, μαγειρική σόδα και αλάτι. Ανακατέψτε καλά και αφήστε το στην άκρη.
2-Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα αυγά και τη ζάχαρη. Χρησιμοποιήστε ηλεκτρικό μίξερ και ανακατέψτε μέχρι το μείγμα των αυγών να γίνει αφράτο και κρεμώδες. Προσθέστε εκχύλισμα βανίλιας και ελαιόλαδο. Και μετά κλειστε το μίξερ.
3- Προσθέστε λίγο-λίγο το μείγμα αλευριού ανακατεύοντας περιστασιακά μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη. Μεταφέρετε τη ζύμη στην αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνετε μέχρι να γίνει μαλακή και λεία.


4- Χωρίστε τη ζύμη σε 5 ίσα μέρη.
Τυλίξτε το καθένα με πλαστική μεμβράνη και αφήστε το στο ψυγείο για να ξεκουραστεί για περίπου 1 ώρα.

5- Εν τω μεταξύ ετοιμάστε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα προσθέστε τη ζάχαρη / το νερό / το σιρόπι γλυκόζης / το πορτοκάλι / το λεμόνι / την κανέλα ολόκληρα  τα γαρίφαλα, χωρίς μέλι 🍯!


Βάλτε την κατσαρόλα σε μέτρια-υψηλή φωτιά μέχρι να βράσει και η ζάχαρη να λιώσει για 5-10 λεπτά. Αφαιρέστε την κατσαρόλα από την φωτιά και μετά προσθέστε το μέλι 🍯. Αφήστε το στην άκρη.


6-Τοποθετήστε μια κατσαρόλα το σπορελαιο σε μέτρια φωτιά και αφήστε το να ζεσταθεί πολύ.
7-Τοποθετήστε ένα από τα κομμάτια ζύμης στην αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας. Χρησιμοποιήστε έναν πλάστη για να ανοιξτε τη ζύμη σε ένα πολύ λεπτό φύλλο.
Κόψτε σε κομμάτια όπως φαίνεται παρακάτω και μεταφέρετέ τα στο ζεστό λάδι 

8-Τηγανίστε τις χρησιμοποιώντας δύο πιρούνια για να τα διπλώσετε στο τηγάνισμα. Γυρίστε το και στις δύο πλευρές και μετά τοποθετήστε το σε απορροφητικό χαρτί. Κάντε το μέχρι να γίνουν. Ο άλλος τρόπος είναι να κόψετε τη ζύμη σε ορθογώνιο σχήμα.

Περιστρέψτε με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργήσετε ένα φιογκο. Τηγανίζουμε για περίπου 1 λεπτό έως να χρυσίσουν. Αφαιρέστε και μεταφέρετε σε χαρτοπετσέτες.


Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία για όλα τα κομμάτια ζύμης.
9- Μουλιάστε τις δίπλες για 4-5 δευτερόλεπτα σε ζεστό σιρόπι μελιού και σερβίρετε με θρυμματισμένα καρύδια και κανέλα


Ελπίζω να τις απολαυσετε !!

Ακολουθήστε στο Instagram

Εγγραφείτε στο Κανάλι στο Youtube 👇

Προηγούμενο άρθροTo Χοιρινό Ρολό της Κυριακής!
Επόμενο άρθροΑτομικές σπανακόπιτες με χειροποίητο φύλλο σφολιάτας