Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας μία συνταγή για να φτιάξετε σπιτικά, αφράτα ψωμάκια ιδανικά για χάμπουργκερ και όχι μόνο. Αυτή τη συνταγή τη χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια για να φτιάχνω επίσης ψωμάκια για σάντουϊτς, ή να συνοδεύσουν το πρωϊνό μας, ή το γεύμα μας. Είναι μαλακά, πολύ νόστιμα και το σπουδαιότερο χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα, τα οποία διαθέτουν τα έτοιμα βιομηχανοποιημένα ψωμάκια.

Θα χρειαστείτε :

• 2 κούπες γιαούρτι
• ¼ κούπα ηλιέλαιο
• 350 γραμμάρια αλεύρι κίτρινο σκληρό
• 350 γραμμάρια αλεύρι άσπρο μαλακό
• 10 γραμμάρια ξηρή μαγιά (1 φακελάκι)
• ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
• ½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
• 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
• 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
• 1 ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό (περίπου 40 βαθμούς Κελσίου)
• Σουσάμι

Οδηγίες

1. Βάλτε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό σε ένα μπολ.
2. Ανακατέψτε για να διαλύσετε τη μαγιά, στη συνέχεια αφήστε την στην άκρη περίπου 30 λεπτά, μέχρι το μείγμα να έχει φυσαλίδες και να γίνει αφρώδες.
3. Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε τα αλεύρια, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, το αλάτι και ανακατεύετε για να τα αναμίξετε.
4. Προσθέστε τη μαγιά που έχει φουσκώσει, το γιαούρτι και το ηλιέλαιο.
5. Ανακατέψτε καλά μέχρι το αλεύρι και το υγρό να αναμειχθούν και να αρχίσει να δημιουργείται η ζύμη.
6. Ζυμώστε ελαφρά τη ζύμη και στη συνέχεια χωρίστε την σε κομμάτια των 100 γραμμαρίων.
7. Τα πλάθετε δίνοντας στρόγγυλο σχήμα.
8. Τοποθετήστε στο κάτω μέρος του ταψιού χαρτί ψησίματος.
9. Τοποθετήστε τα μικρά ψωμάκια σε απόσταση μεταξύ τους και αφήστε μέχρι να φουσκώσουν, περίπου 15 λεπτά.
10. Ραντίστε τα με λίγο νερό και ρίξτε από πάνω σουσάμι.
11. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190oC μέχρι να ροδίσουν πάνω και κάτω.

Προηγούμενο άρθροΜπουτάκια κοτόπουλου με μουστάρδα και μέλι
Επόμενο άρθροΓιαουρτλού κεμπάπ από την Πολίτικη κουζίνα