Τα μυστικά των καλύτερων κουραμπιέδων

Συστατικά

1/2 φλιτζάνι (125 ml) ελαιόλαδο
1 1/2 φλιτζάνι (375 ml) λιωμένο βούτυρο τυπου κέρκυρας
1 1/2 φλιτζάνια (165 γραμμάρια) χοντροκομμένα αμύγδαλα
1 2/3 φλιτζάνια (220 γραμμάρια) άχνη ζάχαρης
4 κρόκους αυγών
1/3 φλιτζάνι (80 ml) ούζο
2 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλιά της σούπας βανίλια σε σκόνη
3 2/3 φλιτζάνια (550 γραμμάρια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας ροδόνερο για πασπαλισμό πάνω από τα μπισκότα
ζάχαρη άχνη για επικάλυψη κουραμπιέδων (περίπου 1 1/2 φλιτζάνια ή 195 γραμμάρια)

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς, τοποθετήστε το ράφι του φούρνου στη μέση.
Σε ένα μπολ, κοσκινίστε μαζί το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα και τη βανίλια και αφήστε στην άκρη.
Τοποθετήστε τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα σε ένα κόσκινο και ανακινήστε το πάνω από ένα
μεγάλο μπολ.
Αφήστε τα μικρά κομμάτια αμυγδάλου στο μπολ και στη συνέχεια τοποθετήστε τα
μεγαλύτερα κομμάτια αμυγδάλων σε ένα τηγάνι και ψήστε τα σε μέτρια-χαμηλή φωτιά,
ανακατεύοντας συνεχώς. Αφαιρέστε τα αμύγδαλα από τη φωτιά και μεταφέρετέ τα αμέσως
στο μπολ με τα μικρά κομμάτια αμυγδάλου για να κρυώσουν. θα ξέρετε ότι ψήνονται όταν
μπορείτε να μυρίσετε τα ψημένα αμύγδαλα.

Στο μπολ ενός μιξερ βάσης, χρησιμοποιώντας το εξάρτημα κουπί, χτυπάμε μαζί το λιωμένο
βουτυρο, το ελαιόλαδο, και τη ζάχαρη άχνη. Ανακατέψτε καλά μέχρι
να συνδυαστούν και δεν υπάρχουν ορατά κομμάτια ζάχαρης, περίπου 2-3 ​​λεπτά.
Προσθέτουμε τους κρόκους και το ούζο και ανακατεύουμε μέχρι να συνδυαστούν.
Με την ταχύτητα του μίκτη να είναι χαμηλή, ενσωματώστε αργά το μείγμα αλευριού /
μαγειρικής σόδας / βανίλιας. Ανακατέψτε μέχρι να συνδυαστούν καλά. Χρησιμοποιήστε μια λαστιχένια σπάτουλα για να καθαρίσετε τις άκρες του μπολ σας, για να βεβαιωθείτε ότι όλα τα συστατικά ενσωματώνονται. Προσθέστε τα αμύγδαλα στη ζύμη των μπισκότων και ανακατέψτε μέχρι να κατανέμεται ομοιόμορφα.
Σε αυτό το σημείο καταψύχουμε τη ζύμη για 2-3 ώρες, πριν από τη διαμόρφωση σε κουραμπιέδες.

Αυτό δε θα αφήσει να απλωθούν πάρα πολύ κατά το ψήσιμο.
Στρώστε το ταψί σας με ένα χαρτι ψησίματος. Αρχίστε να διαμορφώνετε τα κουραμπιέδες
σας. Λάβετε υπόψη ότι η ζύμη είναι λιπαρή. Εάν τα διαμορφώνετε ως μισοφέγγαρα,
χρησιμοποιήστε μια κουταλιά της σούπας ζύμη, ανά ημισέληνο. Θυμηθείτε, τα μπισκότα
θα φουσκώσουν κατά τη διάρκεια του ψησίματος, οπότε τα μισοφέγγαρά σας θα πρέπει να
είναι σχετικά λεπτά (σε διάμετρο περίπου 2 εκ). Βρήκαμε ότι ο καλύτερος τρόπος να τα
διαμορφώσουμε είναι να κυλήσουμε τη ζύμη στα χέρια μας, καταλήγοντας σε ένα κομμάτι
ζύμης μήκους 6-7 εκ (περίπου το πλάτος της παλάμης σας) και δημιουργώντας το μισοφέγγαρο στο ταψί .. μπορείτε να βοηθήσετε φορμάρετε το σχήμα του στο τηγάνι.
Εάν πρόκειται να τα διαμορφώσετε σε κύκλους, η χρήση μίνι σέσουλα παγωτού είναι μια εξαιρετική επιλογή. Τυλίξτε τη ζύμη στα χέρια σας και ολοκληρώστε το σχήμα. Μόλις γεμίσετε ένα ταψί, τοποθετήστε το στο ψυγείο για 10 λεπτά πριν το ψήσιμο… και στη συνέχεια αφαιρέστε το από το ψυγείο και κατευθείαν στο φούρνο.
Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Βοηθά περαιτέρω στη μείωση της ποσότητας
που απλώνουν, ενώ ψήνονται.

Αφήστε περίπου 5 εκ ανάμεσα σε κάθε μπισκότο και ψήστε στο μεσαίο ράφι του φούρνου σας για περίπου 12-14 λεπτά. Αφαιρέστε τα μπισκότα από το φούρνο και χρησιμοποιώντας μια βούρτσα ζύμης, πασπαλίστε λίγο ροδόνερο στα μπισκότα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ούζο εάν προτιμάτε. Αφήστε τα μπισκότα να κρυώσουν στο ταψί για περίπου δύο λεπτά.
Όταν τα μπισκότα σας είναι εντελώς δροσερά, τοποθετήστε ένα δίσκο σερβιρίσματος ή ένα δοχείο με ζάχαρη άχνη και τοποθετήστε τα μπισκότα σε αυτό. Στη συνέχεια, κοσκινίστε ελεύθερα τη ζάχαρη άχνη πάνω από τα μπισκότα έτσι ώστε να καλύπτονται πλήρως.

Καλη Απόλαυση.

ΠΗΓΗ: mia koupa

Προηγούμενο άρθροΜηλοπιτάκια σε Ψωμί του Τοστ…είναι απίστευτα ωραία
Επόμενο άρθροΚουλουράκια Βανίλιας…για βουτιές σε καφέ – γάλα – τσάι