Παραδοσιακά Κουλουράκια

Συστατικά

ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ
1¼ φλιτζάνια (275g) βούτυρο, μαλακό
8 φλιτζάνια (1 κιλό) αλεύρι ζαχαροπλαστικής ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
6 αυγά χωρισμένα ασπράδια – κροκοι
1/4 φλυτζάνια (400g) ζάχαρη
1 κουταλιά εκχύλισμα βανίλιας
1½ κουταλιά της σούπας (20g) αμμωνίας (ή 3 κουταλιές της σούπας σκόνη ψησίματος)
½ φλιτζάνι (130ml) πλήρους γάλακτος
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΛΛΕΙΨΗ
2 κρόκους αυγού
1 κουταλιά της σούπας γάλα
1 κουταλιά νερό

Οδηγίες

 

Σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατέψτε το γάλα και την αμμωνία. Ανακατεύουμε και ζεσταίνουμε. Μην το βράσετε και αφήστε στην άκρη.
Σε μια άλλη μικρότερη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, λιώνετε 1/4 φλιτζάνι βούτυρο. Τοποθετήστε το στην άκρη για να κρυώσει. Θα χρησιμοποιηθεί για το ζύμωμα της ζύμης.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης ή ένα μπολ μίξερ βάσης εφοδιασμένο με το εξάρτημα χτυπήματος, προσθέστε ασπράδια αυγών και χτυπήστε με μεσαία ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά μέχρι το μείγμα να είναι αφράτο και να στεκετε. Αφήνω στην άκρη.
Χτυπήστε σε μεσαία ταχύτητα, 1 φλιτζάνι μαλακό βούτυρο, κρόκοι αυγών, ζάχαρη και εκχύλισμα βανίλιας έως ότου η ζάχαρη διαλυθεί τελείως.
Χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα αργά και σταδιακά ενσωματώστε τα δύο μίγματα (ασπράδια αυγού και κρόκο αυγού  με βούτυρο-ζάχαρη). Προσθέστε το μίγμα γάλακτος και αμμωνίας και ανακατέψτε για να ενσωματωθεί.
Κρατήστε 1 κούπα αλεύρι (θα χρησιμοποιηθεί για το ζύμωμα της ζύμης).
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 ° C και τοποθετήστε ένα μεγάλο ταψί στρωμένο με λαδόκολα .


Προσθέστε σταδιακά τα υπόλοιπα 7 φλιτζάνια αλεύρι στο κύριο μείγμα περίπου μισό φλιτζάνι κάθε φορά.
Πρώτα, χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα για να ενσωματώσετε και όταν η ζύμη είναι σφιχτή τα χέρια σας.
Λιπάνετε τα χέρια σας με το λιωμένο βούτυρο και ρίξτε σταδιακά τα υπόλοιπο αλεύρη στην ζύμη.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να συνδυαστούν όλα τα συστατικά. Εάν η ζύμη είναι εξαιρετικά κολλώδης  ξεκινήστε να χρησιμοποιείτε περισσότερο αλεύρι. Χρειαζόμαστε μια κολλώδη ζύμη αλλά όχι ρευστή ζύμη.
Σχηματίστε τα κουλουράκια όπως σας αρέσουν, ​​αλλά είναι σημαντικό ότι όλα να έχουν σχεδόν το ίδιο μέγεθος.
Τοποθετήστε τα στο ταψί και μεταξύ τους τουλάχιστον 4 εκατοστά χώρο.
Προετοιμάστε την επάλειψη αναμειγνύοντας τους κρόκους αυγών, το γάλα και το νερό.
Βουρτσίστε πάνω από κάθε κουλουράκι.
Ψήστε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

 

ΠΗΓΗ: 30daysofgreekfood.com

Προηγούμενο άρθροΡοξάκια σιροπιαστά
Επόμενο άρθροΓιαννιώτικο Κουνέλι Στιφάδο