Υλικά

3 3/4 – 4 1/4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας μαγιά
1 1/2 κουταλάκι αλάτι
3/4 φλιτζανιού κρύου νερού
2/3 φλιτζάνι γάλα
4 κουταλιές σουπας βούτυρο, κομμένο σε κομμάτια 1 κουτάλιου σούπας, συν επιπλέον για άλειμμα
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
    Στο μπολ ενός ηλεκτρικού μίξερ βάσης χτυπήστε μαζί 4 φλιτζάνια αλεύρι, ζάχαρη, μαγιά και αλάτι.

Mixing dry ingredients in mixing bowl for rolls.

  • Σε ένα μέτριο μπολ προσθέστε νερό, γάλα και βούτυρο και θερμαίνετε σε φούρνο μικροκυμάτων σε υψηλή ισχύ μέχρι να φτάσει στους 115 βαθμούς,  περίπου 1 λεπτό και 15 δευτερόλεπτα. Ανακατέψτε για να λιώσετε μερικώς το βούτυρο.

Heat butter with milk for dinner rolls.

  • Αδειάστε το μίγμα γάλακτος στο μείγμα που είναι στο μπολ του ηλεκτρικού μίξερ βάσης μαζί με χυμό λεμονιού.

Mixing wet ingredients and dry ingredients for dinner rolls.

Βάλτε στο μίξερ το εξάρτημα με το άγκιστρο και έπειτα ρυθμίστε το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα και σταδιακά αυξήστε σε μέτρια ζυμώστε περίπου 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και να γίνει ελαστικό προσθέτοντας πρόσθετο αλεύρι όπως απαιτείται (η ζύμη πρέπει να είναι ελαφρώς κολλώδης αλλά εύχρηστη).

Kneading dough for dinner rolls in mixing bowl

  • Καλύψτε καλά το μπολ με πλαστικό περιτύλιγμα και αφήστε να ξεκουραστεί για 5 λεπτά. Εν τω μεταξύ βουτυρώστε ένα ταψί 20χ30 εκ.
    Βάλτε τη ζύμη σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια. Σχηματίστε ένα ομοιόμορφο επίπεδο τετράγωνο, περίπου 20χ20 εκ.

Shaping dough into rectangle on floured surface for dinner rolls.

  • Κόβουμε σε 16 ίσες μερίδες (δεν χρειάζεται να είμαστε ακριβείς).

Cutting dough into 16 portions for dinner rolls.

  • Σχηματίστε τη ζύμη σε 15 μπαλες και τοποθετήστε τες στο ταψί.
    Βρέξτε τα χέρια με νερό και περάστε τις ζύμες με το νερό (ακριβώς έτσι δεν θα στεγνώσουν ενώ φουσκώνουν στο φούρνο).

Roll dough balls in greased baking sheet

  • Μεταφέρετε στο φούρνο, κλείστε το φούρνο και σβήστε τον φούρνο, αφήστε τα ψωμάκια να φουσκωσουν 20 λεπτά (μην ανοίξετε την πόρτα του φούρνου).
    Βγατε τα από το φούρνο και προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς (αυτό πρέπει να διαρκέσει περίπου 5 λεπτά, οπότε επιτρέψτε στα ψωμάκια να ξεκουραστούν στον πάγκο ενώ προθερμαίνετε ο φούρνος).

Rolls after rising in baking dish.

  • Ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο 14 – 16 λεπτά έως ότου από πάνω είναι χρυσαφένια. Αφαιρέστε από το φούρνο και περαστε τα με βούτυρο κατά μήκος για να καλυφθούν.
    Σερβίρονται ζεστά. Φυλάσσονται σε αεροστεγές δοχείο (συνιστούμε να τα ζεστένετε σε φούρνο μικροκυμάτων για είναι πιο ωραία)

Rolls after baking and buttering in baking dish.

Cooking Classy

Προηγούμενο άρθροΠλαστός: η χορτόπιτα της πρωτάρας
Επόμενο άρθροΜπατζίνα: Κολοκυθόπιτα με ταυτότητα… Θεσσαλική!