Υλικά για την Πορτοκαλόπιτα

450 γρ πολίτικο φύλλο-
250 γρ ηλιέλαιο-
200 γρ ζάχαρη-
1 κ.γ υγρή βανίλια
1 κ.γ μαστίχα Χίου-
150 γρ μαρμελάδα πορτοκάλι-
5 αυγά-
500 γρ γιαούρτι
200 γρ γάλα εβαπορέ-
20 γρ μπέικιν πάουντερ-
ξύσμα πορτοκαλιού
Σιρόπι
600 γρ ζάχαρη-
500 γρ νερό-
100 γρ μαρμελάδα πορτοκάλι
1 πορτοκάλι χυμό+ξύσμα-
1/2 κ.γ μαστίχα Χίου(στο τέλος)
Μαρμελάδα με ολόκληρα Πορτοκάλια
4 μέτρια πορτοκάλια-
ζάχαρη-
βανίλια-
1 λεμόνι

Oδηγίες
Αρχίζουμε με την μαρμελάδα πλένουμε τα πορτοκάλια και τα κόβουμε στα 4.
Τα βάζουμε σε ένα μπολ με νερό και τα αφήνουμε μια νύχτα στο ψυγείο.
Την επόμενη μέρα πετάμε το νερό και περνάμε από το μούλτι τα πορτοκάλια.
Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και μετράμε με κούπες την ποσότητα.
Αν είναι 5 κούπες τα πορτοκάλια βάζουμε 4 κούπες ζάχαρη και βράζουμε.
Ξαφρίζουμε τον αφρό 1-2 φορές και αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε την βανίλια το λεμόνι ξύσμα και χυμό και βράζουμε 20-25 λεπτά.
Η μαρμελάδα είναι έτοιμη και την φυλάμε σε αποστειρωμένα βάζα.

 

Συνεχίζουμε με το σιρόπι Βάζουμε το νερό και την ζάχαρη σε μια κατσαρόλα.
Αφήνουμε να μείνει έτσι για 10 λεπτά και μετά βάζουμε να βράσει για 5-6 λεπτά.
Προσθέτουμε πορτοκάλι χυμό+ξύσμα-μαρμελάδα και βράζουμε για 1-2 λεπτά.
Κατεβάζουμε από την φωτιά προσθέτουμε την μαστίχα και αφήνουμε να κρυώσει.

Τέλος φτιάχνουμε την Πορτοκαλόπιτα Κόβουμε λωρίδες τα φύλλα κρούστας.
Και στην συνέχεια τα κόβουμε μικρά κομματάκια και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.
Τα ανακατεύουμε λίγο μέχρι να δούμε ότι στέγνωσαν και σπάνε αν τα τρίψουμε.
Βάζουμε σε ένα μπολ την ζάχαρη-ξύσμα-βανίλια-ηλιέλαιο-εβαπορέ-γιαούρτι-μαρμελάδα.
Χτυπάμε λίγο τα αυγά και τα προσθέτουμε στο μείγμα-και ανακατεύουμε με αυγοδάρτη.
Προσθέτουμε τα φύλλα στο μείγμα λίγα λίγα και ανακατεύουμε με πιρούνι.
Μια μια χούφτα όχι περισσότερα να ποτίσουν τα φύλλα να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Αφήνουμε 10 λεπτά το μείγμα και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς αέρα.
Ψήνουμε στην μεσαία σχάρα για 30 λεπτά περίπου να πάρει χρυσό χρώμα .
Καταλαβαίνουμε ότι ψήθηκε όταν δούμε ότι ξεκολλάει από τα τοιχώματα γύρω γύρω.
Σιροπιάζομαι ζεστή η Πορτοκαλόπιτα και κρύο το σιρόπι δεν την κόβουμε.
Σκεπάζουμε με σελοφάν και την βάζουμε στο ψυγείο την επόμενη μέρα την κόβουμε.
Έτσι σιροπιάζεται ομοιόμορφα στολίζουμε με φέτες πορτοκαλιού αν θέλουμε
Μια μπάλα παγωτό δίπλα και απολαμβάνουμε την τέλεια Χιώτικη Πορτοκαλόπιτα.

ΠΗΓΗ: trikalaview.gr

Προηγούμενο άρθροΛαχανοντολμάδες-γιαπράκια ή σαρμάδες από Κοζάνη !!!
Επόμενο άρθροΡεβίθια με λιαστές ντομάτες, φρέσκο κρεμμύδι, δυόσμο και φέτα του Γιάννη Λουκάκου