Πάστα Ταψιού Lemon Pie
Η Συνταγή είναι του Pastry Chef Stratou Petrou
Υλικά
Για το Παντεσπάνι
5 Αυγά Μεσαία
125 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
Ξύσμα απο μισό Λεμόνι
125 γρ Αλεύρι κοσκινισμένο
50 γρ Φουντούκια Τριμμένα σε σκόνη
Για το Σιρόπι
200 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
200 γρ Νερό
Για την Κρέμα Λεμονιού
700 γρ Γάλα πλήρες 3,5 %
300 γρ Κρέμα γάλακτος 35 %
Ξύσμα απο ένα Λεμόνι
2 βανίλιες
160 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
80 γρ Κορν φλαουερ
2 Αυγά
6 κρόκους Αυγών (το Ασπράδι δεν το Πετάμε)
Για την Μαρέγκα
150 γρ Ασπράδι Αυγού
300 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
2 βανίλιες
Εκτέλεση
Ξεκινάμε με το παντεσπάνι για την Πάστα ταψιού ρίχνοντας στον κάδο του μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε έως ότου ασπρίσουν αφρατέψουν και διπλασιαστούν σε όγκο
Μετά από ένα πολύ καλό χτύπημα σταματάμε το μίξερ αποσύρουμε τον κάδο και προσθέτουμε Το ξύσμα από λεμόνι το κοσκινισμένο αλεύρι και τα τριμμένα φουντούκια
Τα ανακατεύουμε πολύ απαλά ώστε να ενσωματωθούν με μία σπάτουλα αδειάζουμε το μείγμα για το παντεσπάνι σε ένα ταψί με λαδόκολλα με διαστάσεις 35χ24
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά τσεκάρουμε και με μαχαιράκι
Οσο ψήνεται το παντεσπάνι πάμε να ετοιμάσουμε την κρέμα λεμονιού για την Πάστα ταψιού ρίχνοντας σε μία κατσαρόλα το γάλα την κρέμα γάλακτος Το ξύσμα από λεμόνι
και τις βανίλιες
Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά σε μέτρια ένταση μέχρι να αρχίσει να ζεσταίνεται το γάλα. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τα αυγά τους κρόκους αυγών τη ζάχαρη το
κορν φλάουερ τα ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να ενσωματωθούν
Οταν έχει ζεσταθεί το γάλα προσοχή να μην έχει κάψει ρίχνουμε μικρή ποσότητα γάλακτος στο μείγμα των αυγών τα ανακατεύουμε ώστε να πάρουν θερμοκρασία και το αδειάζουμε
πίσω στην κατσαρόλα ανακατεύουμε την κρέμα μας σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει
Οταν είναι έτοιμη η κρέμα μας την αποσύρουμε την αδειάζουμε σε ένα μπολ καλύπτουμε την επιφάνεια της μεμβράνη και την αφήνουμε να κρυωσει
Ετοιμο ψημένο το παντεσπάνι μας το έχουμε αφήσει να κρυώσει δείτε πόσο αφράτο έχει γίνει.
Σε αυτό το σημείο είμαστε έτοιμοι να φτιάξουμε την Πάστα ταψιού κόβεται το παντεσπάνι στη μέση παίρνουμε τον ένα δίσκο και το τοποθετούμε στο ταψί και το
σιροπιάζουμε με το σιρόπι που το φτιάξαμε βράζοντας ζάχαρη με νερό για δύο λεπτά από τη στιγμή του βρασμού
αφού έχουμε σιροπιασει πολύ καλά το παντεσπάνι μας παίρνουμε την μισή ποσότητα από τη χλιαρή κρέμα λεμονιού και την απλώνουμε πολύ καλά επάνω στην
επιφάνεια του
Στη συνέχεια τοποθετούμε τον δεύτερο δίσκο από το παντεσπάνι και ακολουθούμε την ίδια ακριβώς διαδικασία
Έτοιμη η πάστα ταψιού μας την βάζουμε για περίπου μία ώρα στο ψυγείο να κρυώσει
Μετά από περίπου μία ώρα πάμε να φτιάξουμε τη μαρέγκα για να διακοσμήσουμε αυτή την υπέροχη lemon pie πάστα
Ρίχνουμε τα ασπράδια αυγών τη ζάχαρη και τις βανίλιες και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να έχουμε ένα ζεστό μείγμα σαν λευκή κρέμα
Προσοχή δεν θέλουμε να κάψει το μείγμα και ψηθούν τα ασπράδια των αυγών
Τα ασπραδια που χρησιμοποιούμε για τη μαρέγκα είναι αυτά που κρατήσαμε από τους κρόκους που φτιάξανε την κρέμα λεμονιού
Ετοιμο και ζεστό το μείγμα από τα ασπράδια τα αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ όπου θα πρέπει να είναι καθαρός και στεγνός τα χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να
έχουμε μία σφιχτή και γυαλιστερή μαρέγκα
Τοποθετούμε μία μικρή ποσότητα επάνω στην επιφάνεια της κρέμας λεμονιού και την απλώνουμε πολύ καλά
Την υπόλοιπη μαρέγκα την βάζουμε σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής με οποιοδήποτε κορνέ Σας αρέσει και την διακοσμούμε όπως επιθυμεί ο καθένας
Φυσικά η συγκεκριμένη μαρέγκα δεν θα μπορούσε να αναδείξει το γλυκό μας αν δεν την καγαμε όποτε χρησιμοποιούμε ένα φλόγιστρο καιμε όλη την επιφάνειά της για
να αποκτήσει ωραιότερη γεύση και εμφάνιση
Σε περίπτωση που δεν έχετε φλόγιστρο Μπορείτε να βάλετε το γλυκό στο φούρνο στην υψηλότερη ένταση που έχετε στις αντιστάσεις το πολύ για 1 λεπτό μέχρι να
καει η μαρέγκα
Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για Τουλάχιστον μία ώρα να κρυώσει Και είμαστε έτοιμοι να το κόψουμε και να το σερβίρουμε