Στιφάδο Νηστίσιμο με Μανιτάρια

Μόλις δοκίμασα το Στιφάδο Νηστίσιμο με Μανιτάρια και ενθουσιάστηκα! Η γεύση του ήταν πλούσια και πολύπλοκη, παρά το ότι δεν περιείχε κρέας. Τα μανιτάρια ήταν μαλακά και ζουμερά, και η σάλτσα ήταν πικάντικη και γευστική.

Μου άρεσε ιδιαίτερα η χρήση μπαχαρικών, όπως κανέλα και μπαχάρι, που έδιναν στο πιάτο μια ζεστή και γήινη γεύση.

Υλικά:

  • 1,5 κιλό μανιτάρια Πόρτο Μπέλλο, μικρά
  • 3 κιλά κρεμμύδια στιφάδου
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 4 φρέσκες ντομάτες, ώριμες τριμμένες
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 4 κόκκους πιπεριού
  • 4 κόκκους μπαχαριού
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  1. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια.
  2. Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  3. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσουν, περίπου 10-15 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5-7 λεπτά ακόμα, μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους.
  5. Ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα.
  6. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  7. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ, τη δάφνη, το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη, τους κόκκους πιπεριού, το μπαχαράκι και το μπαχάρι.
  8. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε αρκετό νερό για να καλύψουμε τα υλικά.
  9. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια και να δέσει η σάλτσα.
  10. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε ζεστό με ρύζι ή μακαρόνια.

Συμβουλές:

  • Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά στο στιφάδο, όπως καρότα, πατάτες ή σέλινο.
  • Για πιο πικάντικο στιφάδο, μπορείτε να προσθέσετε 1/2 κουταλάκι του γλυκού καυτερό πιπέρι.
  • Αντί για φρέσκες ντομάτες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ.
  • Μπορείτε να σερβίρετε το στιφάδο με ψωμί ή φρυγανισμένο ψωμί για να βουτήξετε στη σάλτσα.

Καλή όρεξη!

Προηγούμενο άρθροΠασχαλινά Τσουρέκια 2024: Αφράτα, γευστικά με 2 μυστικά υλικά!
Επόμενο άρθροΤο πρασόρυζο που θα σε κάνει να παραμιλήσεις