Στιφάδο Νηστίσιμο με Μανιτάρια
Μόλις δοκίμασα το Στιφάδο Νηστίσιμο με Μανιτάρια και ενθουσιάστηκα! Η γεύση του ήταν πλούσια και πολύπλοκη, παρά το ότι δεν περιείχε κρέας. Τα μανιτάρια ήταν μαλακά και ζουμερά, και η σάλτσα ήταν πικάντικη και γευστική.
Μου άρεσε ιδιαίτερα η χρήση μπαχαρικών, όπως κανέλα και μπαχάρι, που έδιναν στο πιάτο μια ζεστή και γήινη γεύση.
Υλικά:
- 1,5 κιλό μανιτάρια Πόρτο Μπέλλο, μικρά
- 3 κιλά κρεμμύδια στιφάδου
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 4 φρέσκες ντομάτες, ώριμες τριμμένες
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
- 1 φύλλο δάφνης
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 4 κόκκους πιπεριού
- 4 κόκκους μπαχαριού
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
- Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια.
- Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
- Σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσουν, περίπου 10-15 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5-7 λεπτά ακόμα, μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους.
- Ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ, τη δάφνη, το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη, τους κόκκους πιπεριού, το μπαχαράκι και το μπαχάρι.
- Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε αρκετό νερό για να καλύψουμε τα υλικά.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια και να δέσει η σάλτσα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε ζεστό με ρύζι ή μακαρόνια.
Συμβουλές:
- Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά στο στιφάδο, όπως καρότα, πατάτες ή σέλινο.
- Για πιο πικάντικο στιφάδο, μπορείτε να προσθέσετε 1/2 κουταλάκι του γλυκού καυτερό πιπέρι.
- Αντί για φρέσκες ντομάτες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ.
- Μπορείτε να σερβίρετε το στιφάδο με ψωμί ή φρυγανισμένο ψωμί για να βουτήξετε στη σάλτσα.
Καλή όρεξη!