Υλικά

1 κιλό αλεύρι μαλακό
½ φλυτζάνι του τσαγιού ψιλό σιμιγδάλι
2 ποτήρια νερού αραβοσιτέλαιο
1 ποτήρι νερού χυμό πορτοκαλιού & ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 ποτήρι νερού ζάχαρη
1 σφηνάκι κονιάκ
2 κουτ. γλυκού κανέλα
1 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
1 κουτ. γλυκού σόδα
500 γρ. κουβερτούρα
1 κουτ. σούπας σπορέλαιο
Σιρόπι
1 ½ ποτήρι νερό
2 ποτήρια ζάχαρη
½ ποτήρι μέλι

Εκτέλεση

Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το αραβοσιτέλαιο και το χτυπάμε με τη ζάχαρη.
Στη συνέχεια προσθέτουμε, το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο λίγο το σιμιγδάλι με το αλεύρι και ζυμώνουμε έως ότου η ζύμη να γίνει αφράτη και μαλακή.
Πλάθουμε σε οβάλ σχήμα και τα πατάμε λίγο στη μέση.
Τα βάζουμε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 °C για 20 λεπτά.

Όσο ψήνονται φτιάχνουμε το σιρόπι, βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη και το μέλι για 4-5 λεπτά.
Σιροπιάζουμε τα μελομακάρονα και τα αφήνουμε σε μια σχάρα να στραγγίζουν.
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και ρίχνουμε το λάδι για να γυαλίσει.
Βουτάμε τα μελομακάρονα στη σοκολάτα όταν έχουν κρυώσει και στραγγίσει από το σιρόπι.
Στρώνουμε σε μια πιατέλα και γαρνίρουμε με ότι θέλουμε.

Προηγούμενο άρθροΑυθεντική συνταγή απ’ τα κιτάπια της Σμυρνιάς γιαγιάς. (Αμυγδάλου)
Επόμενο άρθροΧοιρινή τηγανιά… στο φούρνο